ABOS-voorzitter blijft zich inzetten voor gronden rondom dorpen

Martin Atencio geeft aan moeite te hebben met de Wet voor Grondconversie. Voor hem is grondconversie niet iets nieuws en vindt het al plaats. “Kijk maar naar bepaalde plaatsen die voorheen overheidsgronden waren en plotseling hoor je dat het om eigendomsgronden gaat.”

Volgens hem vindt de verkoop van grondhuurpercelen in voorkomende gevallen onder de tafel plaats. “En aan tafel doet men alsof het een overdracht is.” Hij verwijst naar het landvormings decreet dat grondhuur nooit verkocht mag worden. Ook noemt hij gronden nabij dorpen. “Wanneer er een verkeerde meting is gedaan en het valt voor een deel in het dorp dan heeft die persoon voor dat deel het stuk grond gekregen, en dan krijg je weer een confrontatie.”

Ook wijst Atencio op de situatie dat personen rondom dorpen gronden in eigendom kunnen krijgen. “En wat gebeurt er dan met die dorpen?”, vraagt hij zich af. De ABOS-voorzitter zegt zich te realiseren dat mensen in aanmerking willen komen voor een stuk grond.

Hij vindt dat mensen voor grote stukken grond in aanmerking willen komen, maar in sommige gevallen zijn de stukken grond niet in ontwikkeling gebracht. “We weten dat elke burger recht heeft op een stuk grond voor bewoning, tuinbouw of landbouw, maar de persoon moet dit in ontwikkeling brengen”, aldus Attencio. 

RB

error: Kopiëren mag niet!