BDC Samaaka daka 2021 wordt een ophaal event

Consuela C. Maai is de eigenaresse van BDC Samaaka Gangasa. BDC Samaaka Gangasa houdt zich bezig met het behoud, experimenteren en moderniseren van (voedings-) middelen uit de Saramaccaanse cultuur.

Op 19 september zal BDC Samaaka Gangasa een ophaal event organiseren (Back to the BASICS – BDC Saamaka daka 2021). Samaaka daka betekent Saramaccaanse dag.

“We gaan terug naar traditionele gerechten en eetgewoontes van de marron-gemeenschap. We gaan drinken en met de hand eten uit kalebassen. Naast onze culinaire kant, gaan we ook veel aandacht besteden aan uiterlijke verzorging met 100% natuurlijke producten. Dit doen wij in het kader van cultuur behoud (een van de doelen van Saamaka Gangasa)”, laat Consuela C. Maai via haar Facebookpagina weten.

In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Maai: “Ik ben vorig jaar ermee begonnen om Back to the Basics te doen en het was vorig jaar op Marrondag. Het was een geweldig succes.” Maai geeft aan dat de vraag heel erg groot was, omdat veel mensen tegenwoordig geen traditioneel Saramaccaans eten meer verkopen. Het doel van dit event is om terug te gaan naar de basis, naar de simpele dingen die de mensen aten.

“Het brengt sowieso heel veel memories terug. Producten die je niet meer zag, ga je weer zien. Gerechten zoals adjaja (brong brong van rijst) met gebakken vis zie je nauwelijks meer. Het is dus om terug te gaan naar de basis, naar het behoud van onze cultuur, zodat onze eetgewoontes niet permanent verdwijnen. Sommige dingen breng je terug met een moderne twist, maar de basis is nog steeds puur traditioneel.”

SK

error: Kopiëren mag niet!