Minderjarigen zelfs op zoek naar werk

“Je verwacht niet dat een elfjarige werk komt zoeken”

“Je verwacht kinderen van boven de zestien of achttien jaar die zoeken naar een werk, maar je verwacht niet dat een elfjarige werk komt zoeken”, zegt een burger tegen de redactie van de krant. Hij heeft namelijk een monteurzaak en is vaak genoeg bezig. Naast het monteren, maait hij ook percelen en nog andere klusjes.

“Dus voor elk vak heb ik werknemers of laat ik zeggen vrienden die ook wat willen verdienen. De vakantie nadert en ik verwachtte toch wel vakantiejobbers, maar niet dat een jongen van elf jaar naar werk komt zoeken. De jongen komt al twee weken bij mij zitten en vragen naar een werk. Als bezorgde burger vroeg ik hem toch met een ouder te komen na zijn verhaal te hebben aangehoord. Zijn moeder zit in een moeilijke situatie en om mee te helpen met het huishouden en om nodige spullen te kopen voor de school zoekt hij naar een werk. Het mag niet, maar ik vind hem wijs en flink dus gaf hem maar de kans, zo heeft hij ook mogelijkheden meer te leren van een vak”, zegt de man. 

“Ik heb gemerkt dat enkele jongeren heel actief zijn geworden en anderen juist weer lui. Als iemand zo jong al meer wil leren, vind ik wel dat ze de gelegenheid gegeven moet worden. Natuurlijk met goedkeuring van de ouders of verzorger. Zijn durf heeft ook enkele andere vrienden van hem de moed gegeven een werk te zoeken in plaats van kattenkwaad uit te halen. Ik heb niet zoveel plek, dus besloot maar twee bij mij te houden voor een werk. De ene helpt met opruimen en de andere is handlanger. De situatie is erg moeilijk geworden en de kinderen beseffen dat. Hierin moet zeker verandering komen. Met die leeftijd moet je leren, kind zijn en genieten. Werken komt daarna, maar ja de situatie dwingt een ieder anders te denken”, zo zegt de werkgever tegen Dagblad Suriname.

Een andere ondernemer geeft te kennen, dat hij ook een minderjarige in dienst heeft. “Hij is mijn buurjongen en heeft het thuis ook moeilijk. Hij haalde wel kattenkwaad uit waaronder vechten of mensen lastig vallen. Ik hoop dat dit hem toch rustig gaat maken”, zegt de ondernemer. 

TM

error: Kopiëren mag niet!