FIFA-voorzitter Infantino roept Britse premier Johnson en Premier League op het matje

De Premier League heeft beslist om internationals die naar een Covid-19 rode zone land afreizen niet vrij te geven voor komende interlands. De voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino, hoopt echter dat er alsnog een oplossing komt.

Dat betekent dat spelers die uit die landen terugkeren eerst tien dagen in een quarantainehotel in Groot-Brittannië dienen te verblijven. Voor de clubs is dat onacceptabel, omdat de betreffende internationals dan waarschijnlijk twee competitiewedstrijden moeten missen. Ook enkele Spaanse topclubs delen die mening.

Volgens de koepelorganisatie van de Premier League gaat het om bijna zestig spelers van negentien clubs die komende maand naar 26 landen van de rode lijst zouden moeten reizen. “De clubs hebben unaniem beslist om deze spelers niet vrij te geven voor hun internationale verplichtingen”, liet de Premier League afgelopen week weten.

Volgens de Engelse club is de FIFA schuldig aan de huidige problemen. De Wereldvoetbalbond gaf vorig seizoen nog toestemming aan de clubs om hun internationals thuis te houden als ze bij terugkeer eerst in isolatie zouden moeten gaan. Die dispensatieregeling is dit voorjaar geschrapt.

Van Liverpool was al bekend dat de Egyptische aanvaller Mohamed Salah geen toestemming krijgt om met zijn land twee WK-kwalificatiewedstrijden af te werken. Waarschijnlijk zal de Engelse topclub ook de Braziliaanse internationals Fabinho, Roberto Firmino en Alisson Becker niet vrijgeven voor de komende drie WK-kwalificatieduels.

Infantino: “Ik roep elk lid van de FIFA, elke competitie en elke club op tot solidariteit om te doen wat zowel goed als eerlijk is voor het mondiale voetbal”, aldus de president van de FIFA. “Veel van de beste spelers ter wereld strijden in competities in Engeland en Spanje, en we zijn van mening dat deze landen ook de verantwoordelijkheid delen om de sportieve integriteit van competities over de hele wereld te behouden en te beschermen.”

“Over de kwestie van quarantainebeperkingen in Engeland voor spelers die terugkeren uit landen op de rode lijst, heb ik premier Boris Johnson geschreven en verzocht om steun, zodat spelers niet de kans wordt ontnomen om hun land te vertegenwoordigen in de kwalificatiewedstrijden voor het WK, een van de ultieme onderscheidingen voor een profvoetballer. Ik heb voorgesteld om voor de komende internationale wedstrijden een benadering te implementeren die vergelijkbaar is met die van de Britse regering voor de laatste fasen van het EK. Samen hebben we solidariteit en eenheid getoond in de strijd tegen corona. Nu dring ik er bij iedereen op aan om te zorgen voor de vrijlating van internationale spelers voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden”, aldus dse FIFA-baas.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: