Burgers ontvangen post pas weken en zelfs maanden na verzending uit Nederland

Surpost: Te late bezorging post door Covid-19-pandemie

Gebleken is dat Nederlandse ingezetenen – en mogelijk anderen – post uit Nederland pas weken, zo niet maanden, nadat die was verzonden uit Nederland ontvangen. Hierdoor zijn enkele personen in de problemen geraakt met Nederlandse instanties, omdat die personen pas weken, maanden, nadat instanties post hadden verstuurd, die post van Surpost ontvingen en dus niet op tijd hebben kunnen reageren. Het gaat om post verzonden in Nederland in juni en juli.

De vraag is waarom post uit Nederland veel te laat in Suriname wordt bezorgd. Het kan niet liggen aan de posterijen in Nederland, want die functioneren goed. Post wordt simpelweg op tijd geselecteerd in postsorteercentra en vervolgens naar daarvoor bestemde adressen in Nederland en postbedrijven elders in de wereld verzonden met luchtvrachtzendingen.

Surpost geeft Covid-pandemie de ‘schuld’ van te late postbezorging

In een eerste reactie op vragen hieromtrent van Dagblad Suriname zegt een medewerkster van de Klantenservice van Surpost: “Ten eerste begrijpen wij de bezorgdheid van de klanten die op hun post zitten te wachten volkomen. Het is namelijk zo, dat de post wereldwijd vanaf de aanvang van de Covid-19 situatie vaak laat wordt aangeleverd in het land van bestemming. Verder hebben wij momenteel een kleine achterstand in de bezorging opgelopen vanwege een staking van het personeel. De werkzaamheden zijn intussen hervat en wordt de achterstand in een vlot tempo ingelopen. Wij zorgen er wel voor dat de post bij aankomst zo snel mogelijk verwerkt en bezorgd wordt op het adres van de geadresseerde.”

Maar, Covid-19 heeft nauwelijks invloed op postbezorging en -verzending in Nederland. Post wordt daar gewoon bezorgd en verzonden. De korte staking van Surpost-personeel kan ook niet in verband gebracht worden met de te late bezorging van al in juni en juli verzonden post uit Nederland. Die post is geen maanden van Nederland naar Suriname onderweg geweest, maar heeft kennelijk gewoon ergens bij Surpost gelegen wachtende op bezorging. Overigens is het de redactie van Dagblad Suriname bekend, dat Nederlandse ingezetenen vaak geconfronteerd worden met te laat ontvangen post uit Nederland, ook al langere tijd voor Covid-19 zijn intrede deed in Suriname.

Surpost volhardt echter in de bewering dat postbezorging ‘wel degelijk beïnvloed’ wordt door de Covid-19 situatie, zo laat Maureen Brandon, Coördinator Commerciële Zaken bij Surpost, Dagblad Suriname in een tweede reactie weten.

“De postbezorging wordt wel degelijk beïnvloed door de Covid-19 situatie. Alle postbedrijven en met name ook SURPOST en POSTNL hebben te maken met ziekmeldingen van personeelsleden, vertraagde aanlevering van postzendingen, beperkte transportmogelijkheden enzovoorts. Verder zijn wij alleen in staat om post items te bezorgen die wij hebben ontvangen vanuit POSTNL. Post items die niet/nog niet ontvangen zijn kunnen helaas ook niet bezorgd worden. Het is natuurlijk lastig als late bezorging voor ongerief zorgt. Wij doen er alles aan om de bezorging zo vlot mogelijk te doen plaatsvinden en staan altijd klaar om klanten te helpen in het zoeken naar post items die worden verwacht. Hiervoor wordt voor de post items die voorzien zijn van een barcode een speciaal computerprogramma gehanteerd die de status aangeeft waar het post item zich bevindt.”

Op de vraag hoeveel postbezorgers Surpost in dienst heeft en wanneer ze post bezorgen, kreeg Dagblad Suriname echter geen antwoord…. 

Covid-19 wordt als excuus gebruikt door Surpost voor te late bezorging van post uit Nederland. Maar, feit is dat post in Nederland geen weken blijft liggen alvorens te verzenden naar posterijen wereldwijd en dus ook naar Suriname. Het probleem ligt niet in Nederland, waar de posterijen volledig zijn geautomatiseerd, maar in Suriname waar brieven en andere post items simpelweg te lang blijven liggen alvorens ze worden bezorgd.

Grote financiële bedrijven, verzekeringsmaatschappijen en overheidsinstanties in Nederland zijn uiteraard ook op de hoogte van de gevolgen van Covid in de wereld. Toch versturen zij post (brieven, documenten, et cetera) de wereld over, ook naar Suriname, omdat zij weten dat de posterijen in Nederland gewoon functioneren en hun post op tijd, wellicht met een paar dagen vertraging, het land uit gaat. Wat zij helaas waarschijnlijk niet weten is, dat door hun verzonden post kennelijk enkele weken, zo niet maanden, bij Surpost blijft liggen alvorens die wordt bezorgd.

PK

error: Kopiëren mag niet!