Volksdans binnen de Chinese cultuur: Drakendans

In onze multiculturele samenleving hebben wij wel eens gehoord van de drakendans. Deze Chinese culturele uiting wordt het meest uitgevoerd bij speciale gelegenheden, zoals het Chinees Nieuwjaar. Tijdens de uitvoering springen de dansers over en door de delen van een drakenlichaam. Verder komt er bij kijken bewegingen, waaronder kurkdraaien en acrobatische bewegingen. De artiesten staan op elkaars benen en schouders om de draak langer te maken.

Er is heel wat beeldmateriaal op YouTube te vinden over de drakendans. Het is een volksdans binnen de Chinese cultuur. Met de komst van de Covid-19-pandemie zijn echter geen evenementen toegestaan en moeten we afwachten om in het nieuwe normaal weer eens te mogen genieten van een dansende draak. 

Dansmagazine.nl  heeft een artikel gepubliceerd met als kopstuk: Chinese Drakendans: Misschien Wel De Oudste Dans?

Daarin is te lezen, dat de drakendans ontstond in de Han dynastie (206 v.Chr. – 24 na Chr.) en de traditie is nooit vervaagd. Deze ceremoniële dansen behoren tot de oudsten ter wereld. Oorspronkelijk werden de dansen uitgevoerd om voorouders tevreden te stellen en om te vragen voor regen, zodat honger en ziekte vermeden werden. Nu is de drakendans voornamelijk een culturele activiteit. De patronen van de choreografieën worden aangepast aan de ervaring en vaardigheden van de dansers. Cloud Cave, Whirlpool en Looking For Pearl zijn een paar voorkomende patronen. De namen suggereren al hoe deze bewegingen eruit zien. De dansers laten de draak wervelen en draaien en stemmen hun lichamen op elkaar af zodat de draak als een groot geheel danst. De draak zelf varieert van lengte; dansers kunnen in rijen van een paar meter tot wel honderd meter dansen. Hoe langer de draak, hoe meer geluk hij brengt. Vooral als je wordt aangeraakt door een draak (liefst een gouden draak), voorspelt dat veel geluk en prosperiteit voor het komende jaar.

(Foto: Dansmagazine.nl)

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!