Verkeerscolonne trekt aandacht op social media

“Maar, geen feiten bekend”

Op social media heeft een bericht van een vrouw de aandacht getrokken. Een rouwstoet zou onheus zijn bejegend door een presidentiële colonne op de terugweg van de J.A. Pengelluchthaven naar Paramaribo. De vrouw zegt, dat stenen naar beide auto’s van zowel de president als vicepresident zouden zijn gegooid door boze omstanders ter hoogte van Bernharddorp.

Kapitein Lloyd Banda van Bernharddorp kan de berichten niet bevestigen. De kapitein geeft aan niet aanwezig te zijn geweest op de plek, ook medewerkers van hem zijn niet op de plek geweest. “Uit wat ik heb gehoord was de situatie niet mooi”, laat de kapitein weten, maar hij benadrukt dat hij de informatie van horen zeggen heeft.

De woordvoerder van het Kabinet van de President, Alven Roosveld, verwijst allereerst naar de Rijwet. Hij merkt daarbij op, dat de colonne langer dan normaal was, omdat de president terug was in het land samen met vijf ministers na het staatsbezoek aan Guyana. Hierdoor ging het om een langere stoet, zeker ook vanwege de personen die voorbereidend werk moesten doen. “Het gaat niet om de reguliere grootte van een colonne.” Roosveld noemt de toedracht een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Hij benadrukt dat de regering absoluut niet de intentie heeft om tegen de samenleving te handelen. “Want wij zijn in dienst van de burgerij”, laat de woordvoerder weten.

Een kenner op het gebied van verkeer zegt, dat een reconstructie van de fysieke situatie nodig is om een uitspraak te kunnen doen. “De politie, de brandweer en de ambulance hebben voorrang op alles. Zij vallen onder het bijzonder verkeer.” Herhaald wordt, dat in dit geval de omstandigheden bekend zouden moeten zijn voor een correcte uiteenzetting. De ervaring van de vrouw op social media kon niet worden bevestigd.

De kenner laat weten, dat de presidentiële wagen geen onderdeel was van de colonne. Ook de woordvoerder van de president merkt op dat voorzover hij weet dit niet het geval was. Volgens de kenner is het conform internationale protocollen niet zo dat de president en vicepresident in dezelfde colonne rijden. “Zo zullen beide hoogwaardigheidsbekleders nooit samen in een vliegtuig zitten”, laat de kenner weten.

Een jurist laat desgevraagd nog het volgende weten: “Uit beleefdheid en respect voor de overledene stopt een colonne voor een rouwstoet. Noch de colonne noch de rouwstoet mogen doorkruist worden.”
Een colonne zou volgens de jurist voorrang moeten geven aan een rouwstoet, indien deze reeds de weg oversteekt. De feitelijke situatie in deze is niet geheel bekend.

RB

error: Kopiëren mag niet!