Presidentiële delegatie met staatseer ontvangen in Guyana

President Chandrikapersad Santokhi en delegatie zijn dinsdagmiddag 17 augustus ontvangen door de Guyanese premier Mark Philips op de luchthaven van Georgetown, Guyana. President Santokhi inspecteerde bij aankomst de erewacht van de Guyanese troepen.

Naast het staatshoofd en First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry zijn ook vijfministers meegereisd. Het gaat om de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW).

Goede beslissingen
Eerder gaf het staatshoofd aan: “We moeten samen ervoor zorgen dat er een nieuwe ontwikkeling komt in het westen van het land en ook industriële ontwikkeling. Daarvoor zijn leiderschap, goed bestuur, durf en moed nodig om goede beslissingen te nemen. Daarvoor gaan we naar Guyana, om goede beslissingen te nemen.” Het is het tweede officiële bezoek van de president aan Guyana. Het eerste betrof het bijwonen van de inauguratie van president Irfaan Ali, hetgeen direct tot een werkbezoek werd gemaakt. “We hebben als staatshoofden de visie dat wij met olie en gas kunnen groeien tot topproducenten in de wereld. Daarvoor moeten we dan samenwerken en bepaalde zaken gezamenlijk doen”, aldus Santokhi.

Brede onderwerpen
President Santokhi gaf ook aan dat beide landen een historische relatie hebben, één waarin niet langer gekeken moet worden naar wat beide landen scheidt, maar naar wat beide landen bindt. Hierin zijn olie en gas de grootste uitdaging. Guyana heeft momenteel een voorsprong op het gebied van olie-exploitatie, daarentegen heeft de Staatsolie Maatschappij Suriname jarenlange ervaring. De gasexploitatie is wel nieuw voor beide landen en indien Suriname en Guyana bereid zijn dit samen te doen, kunnen ze beide er voordeel aan hebben. Dit zal dan ook op de agenda staan van het bezoek aan het buurland. Verder staan ook onderwerpen als de veerverbinding, economische activiteiten op de Corantijnrivier, veiligheid, immigratie, defensie en de bouw van de brug over de Corantijnrivier op het programma.

Het is volgens president Santokhi de bedoeling, dat tegelijkertijd de positie van de twee landen goed in kaart wordt gebracht. Daarbij zullen ook Brazilië en Frankrijk (Frans-Guyana) betrokken worden. Het Surinaamse staatshoofd heeft eerder gesprekken gevoerd met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij benadrukt dat het van belang is om als staatshoofden bij elkaar te komen en invulling te geven aan nieuwe uitdagingen. Daarbij zullen er mogelijkheden voor land en volk gecreëerd kunnen worden.

Dat ook het bedrijfsleven deel uitmaakt van de delegatie naar het westerbuurland, geeft volgens de president de visie van samenwerking tussen overheid en particuliere sector aan. Hij zegt dat regionalisering van bedrijven een grote uitdaging is. Suriname zal verder moeten kijken naar grote markten. Hij is er blij mee dat de Surinaamse private sector haar vleugels verder uitslaat naar Guyana, maar meent dat ook het Guyanees ondernemerschap hier moet komen investeren met voordelen voor beide landen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: