Voorname positie voor Suriname op Expo 2020 Dubai

Suriname is wat betreft haar duurzaamheid een voorbeeld voor de wereld. Dit gegeven levert het land een voorname positie op tijdens de Expo 2020 Dubai van 1 oktober tot eind maart 2022, waaraan 192 landen deelnemen en een verwacht aantal van 25 miljoen bezoekers, aldus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking maandag 16 augustus tijdens een speciaal belegde persconferentie.

Suriname heeft het nummer 1 paviljoen in de categorie ‘sustainability; (duurzaamheid) op het ruim 430 hectare tellende expoterrein. Tijdens de persconferentie ging de bewindsman samen met collega’s Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en Armand Achaibersing van Financiën en Planning in op Surinames aanwezigheid op de Expo 2020 Dubai.

Het belangrijke moment voor Suriname tijdens de expo is de nationale week, die begint op 27 november. Het gaat dan om nationale dagen, waarop de landen kunnen tonen wat zij te bieden hebben.  Verschillende wereldleiders zullen aanwezig zijn. President Chandrikapersad Santokhi zal aanwezig zijn met een aantal prominenten uit het bedrijfsleven, waarbij een culturele presentatie van Suriname zal plaatsvinden. 

“Wat we willen bereiken is goed netwerken, zakendoen en Suriname op een positieve en duidelijk manier uitdragen, zowel onze fysieke als emotionele rijkdommen”, aldus minister Ramdin.

De deelname van Suriname moet gezien worden tegen de achtergrond van het brengen van herstel en stabiliteit door de regering. Om duurzame groei en ontwikkeling te creëren is het volgens de bewindsman belangrijk dat een klimaat wordt geschapen om investeerders aan te trekken. Deelname aan de wereldexpo is een uitstekende gelegenheid voor Suriname om haar fysieke en emotionele producten te tonen. 

Minister Ramdin zei, dat de deelname niet als een kostenpost moet worden gezien. Hij erkent dat het veel kost, maar benadrukt dat Suriname dingen aan de wereld te bieden heeft. Dubai schenkt Suriname gedurende de zes maanden 80% van de kosten die gemoeid zijn met deze operatie. Totaal kost Surinames deelname 2.4 miljoen US-dollar, waarvan 1.5 miljoen US-dollar wordt betaald door Dubai. De rest wordt door Suriname opgebracht: ongeveer 900.000 US-dollar. De bewindsman zegt dat dit bedrag door de Raad van Ministers is goedgekeurd als soort van voor financiering. “Wij gaan proberen een deel van het bedrag terug te verdienen door middel van sponsorship en bijdragen.” Hiervoor zijn verschillende pakketten ontwikkeld. Daarnaast komen er ook bijdragen van internationale organisatie “omdat dit valt onder exportpromotie”, aldus minister Ramdin. Volgens hem zal het door de Raad van Ministers goedgekeurde bedrag uiteindelijk veel lager liggen.

error: Kopiëren mag niet!