Nauwelijks animo voor protestactie tegen recente prijsverhogingen

De door Stephano Pakittow Biervliet georganiseerde protestactie van maandagochtend op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Paramaribo heeft nauwelijks demonstranten aangetrokken en is uitgelopen op een deceptie. Er was zelfs meer politie op de been dan actievoerders. Afgezien van de Covid-19 pandemie en de daarmee gepaard gaande maatregelen en het niet hebben van een vergunning voor het protest, was de regering er alles aan gelegen om de protestactie te voorkomen.

De omgeving rond het plein bleek dan ook door de politie hermetisch te zijn afgesloten. Het Onafhankelijkheidsplein bleef leeg. Biervliet ontdekte zelf al rijdende in zijn auto op weg naar het plein, dat straten in de omgeving waren afgezet. ‘Gebarricadeerd’, zo zei hij in een live stream video. In de omgeving van het plein ging hij, omringd door een handjevol actievoerders, in gesprek met een politiefunctionaris en smeekte hem welhaast in nette woorden om het protest doorgang te laten vinden. Biervliet benadrukte respect te hebben voor de politie en trachtte met vriendelijke bewoordingen de dienstdoende agent tevergeefs te bewegen om alsnog toestemming te verlenen voor de actie.

De actie had om negen uur moeten beginnen. Onduidelijk is of de geringe belangstelling voor het protest is ingegeven door de zondagavond door de regering uitgesproken dreigende woorden, dat zou worden opgetreden tegen ordeverstoorders. Daarenboven had Biervliet geen vergunning voor zijn protestactie aangevraagd.

Hij had trouwens van tevoren veel bijval gekregen voor zijn protestactie en diverse organisaties hadden opgeroepen het protest te steunen. Maar oproepen plaatsen op social media en steun verlenen zijn woorden, de praktijk heeft weer eens anders uitgewezen.

Maar, rond half elf maandagochtend had het er alle schijn van dat op geen enkele wijze gesproken kon worden van een protestactie.

Een paar uur voor aanvang van wat een protestactie had moeten zijn, liet Biervliet het volgende nog weten via zijn Facebookpagina:

‘Geachte Surinamers, vandaag gaan we ze wijzen dat we vreedzaam een protest gaan organiseren. We gaan ze wijzen dat wij 1 hart zijn en niet met elkaar gaan vechten of panden gaan aantasten. We gaan ze wijzen dat discrimineren van kleur en ras niet in ons boekje voorkomt. We gaan ze wijzen dat we alleen komen protesteren, omdat er niet geluisterd wordt naar de Surinamers. Gado da mie Bakka gado da mie fesie. Suriname eerst dan de rest.’

Uiteindelijk hielden de autoriteiten voet bij stuk: geen protestactie. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: