LVV waarschuwt: Afrikaanse Varkenspest in regio uitgebroken

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zondag 15 augustus in een bekendmaking laten weten, dat in de regio de Afrikaanse Varkenspest (AVP) is uitgebroken.

‘Aangezien deze ziekte een aanzienlijke impact kan hebben op de Surinaamse veehouders en onze economie, worden per heden alle importen van producten vervaardigd uit/van varkensvlees afkomstig uit gebieden waar er AVP heerst, onmiddellijk stopgezet!’, aldus LVV.

Er worden geen vergunningen voor de import van varkensproducten uit deze regio verstrekt. ‘Ongereguleerde import van producten blijft strafbaar conform de ‘Wet Inspectie Vlees en overige dierlijke producten’ (SB 2017 no. 17) en de ‘Wet ter Voorkoming en Bestrijding van Dierziekten’ (SB 1986 no. 70). Elke onderschepte lading zal in beslag worden genomen en worden vernietigd door de daartoe bevoegde instanties in samenwerking met de Veterinaire Dienst.’

Symptomen van AVP zijn hoge koorts, verminderde eetlust en zwakte, rode vlekkerige huid of huidlacsies, diarree en braken, hoesten en moeite met ademhalen.

Bij het constateren van een verdacht geval binnen een bedrijf moet direct contact worden opgenomen met de Veterinaire Dienst, een LVV-kantoor in de buurt, een dierenarts, een Animal Health Assistent, een politiepost of districtscommissariaat.

Reizigers die Suriname binnenkomen kunnen onbewust AVP meenemen. ‘Neem geen varkensvlees of varkensproduct mee uit een land waar AVP heerst. Bezoek ook geen boerderij, varkensbedrijf, verkooppunten of opslagplaatsen waar varkens voorkomen gedurende tenminste vijf dagen na aankomst in Suriname’, aldus LVV.

LVV benadrukt tot slot, dat Afrikaanse Varkenspest dodelijk is voor varkens, maar onschadelijk voor de mens.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: