Surinamers gaan nu naar Frans-Guyana om inkopen te doen

Surinamers blijken naar Frans-Guyana te gaan om hun boodschappen te doen, maar hoe is dat mogelijk, ondanks dat de grenzen gesloten zijn voor personenverkeer in het kader van de Covid-maatregelen? Dat betekent dat het schort aan de controle van de grenzen.

De districtscommissaris van Marowijne Noord-Oost, Clyde Hunswijk, was ondanks herhaalde verzoeken  niet bereikbaar voor commentaar. Ook de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, was niet bereikbaar voor een reactie. 

Goedkoper 

Het is al jaren zo, dat Frans-Guyanezen naar Suriname komen om inkopen te doen. Het is voor hun goedkoper. De euro’s inwisselen voor Surinaamse dollars, dan kun je veel kopen. Nu gaan Surinamers naar de Franse kant om inkopen te doen. Ondanks dat de koers nu hoger ligt en men veel meer moet neertellen voor een euro dan jaren terug. Dat komt door de financieel-economische crisis waarin het land nu verkeerd.

Het is gebleken, dat vooral levensmiddelen goedkoper zijn in Frans-Guyana dan Suriname. Een voorbeeld is een 1 liter spijsolie dat SRD 50 kost in Suriname en in Frans Guyana 1 euro. Dus met SRD 50 omgerekend in euro kun je dan 2 liter kopen aan de Franse kant. 2,5 Kilo zoutvlees kost 3.55 euro en is in Suriname duurder. De producten die het meest worden gekocht zijn: kippenbout, verken, varkensstaart, bruine bonen en overige blikjeswaren. 

De Surinamers kiezen ervoor om naar Saint-Laurent  te gaan om inkopen te doen en dan dezelfde dag terug te keren. Mensen uit alle etnische groepen doen de oversteek. Is ook tegelijkertijd een uitje voor de familie, zegt een vrouw uit Paramaribo die al is geweest. 

Bijna elke dag heb je mensen die oversteken speciaal voor dat doel, zegt een boothouder op Albina. Het is een zodanige trend geworden, dat supermarkthouders in Frans-Guyana Nederlands en Surinaams sprekende mensen speciaal in dienst hebben genomen om de Surinamers tegemoet te komen. Supermarkt-U is de bekendste in Saint-Laurent waar men gaat voor inkopen., dit is een grote en goed gesorteerde supermarkt.

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: