De emmer loopt over, het geduld is op

Als burger ga je je in alle redelijkheid afvragen wat de regering bezielt om na de vele prijsverhogingen die al op de schouders van de burgers rusten vrijdag 13 augustus plotseling te komen met een verhoging van de literprijs van benzine en diesel en een forse verhoging van de bustarieven. Deze laatste verhogingen zijn de lont in een kruitvat. Ontploffing van het kruitvat ligt op de loer, de lont is klein, en de eerste grote protestactie is al aangekondigd.

Geen glimlach op gezicht burger

De regering had afgelopen vrijdagmiddag een persconferentie belegd, omdat zij de bui van kritiek al zag hangen. De aanwezige ministers konden echter geen enkele glimlach toveren op het gezicht van de burger. 

Het cliché ‘verlichtende maatregelen’

De bewindslieden Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie en Armand Achaibersing van Financiën en Planning bleken amper in staat om de laatste prijsverhogingen uit te leggen. Achaibersing deed zijn best om de samenleving gerust te stellen door te zeggen dat in september maatregelen gaan komen die verlichting moeten gaan brengen. Maar, het cliché ‘verlichtende maatregelen’ horen de burgers niet voor het eerst. Ja, er zijn een paar lichte verlichtende maatregelen geweest, maar in essentie leiden die tot niets, omdat tegelijkertijd weer allerlei prijzen de lucht in schieten.

De doorsnee burger zal met kromme tenen en knikkende knieën naar de persconferentie hebben gekeken. Die burger weet nu zeker, dat de aan tafel zittende bewindslieden werkelijk iedere ‘feeling’ met de gewone burger in de straat, in de volksbuurten, lijkt te zijn verloren of nooit hebben gehad. 

Protest een signaal richting regering

Komende maandag vindt dan een eerste protest plaats, in essentie tegen de verhoogde benzineprijzen, maar het zal ongetwijfeld uitmonden in een breed protest tegen alle prijsverhogende maatregelen. Het zal een signaal worden in de richting van de regering Santokhi-Brunswijk. 

Maar, gelet op het gevoerde beleid, de afgelopen maanden zal dat signaal waarschijnlijk niet worden opgepikt door de regering. Zij zal vanuit haar ivoren toren argumenten op tafel blijven gooien waarom bepaalde maatregelen nodig zijn en zijn geweest om de financieel-economische situatie van het land weer op de rails te krijgen en dat vergt kennelijk vooral een dosis mentaal- en financieel incasseringsvermogen van de burger en zijn/haar portemonnee. Maar, er komt een moment dat dat incasseringsvermogen een langzame dood sterft en de gezondheid van de burger meer lijdt onder alle prijsverhogende maatregelen dan onder de Covid-19-maatregelen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: