Bustarieven stadsrit SRD 8,50 en PL route SRD 12,50

De regering en de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) zijn overeengekomen, dat het bustarief voor een stadsrit SRD 8,50 wordt en die van de PL route SRD 12,50. Het stadsrit tarief was SRD 5 en die van de PL-rit SRD 6,50. Het tarief op de PO-route is van SRD 8,30 verhoogd naar SRD 17,50 en op de PK-route betaalt men nu voor een rit SRD 10. Dat bedroeg SRD 5,30. Deze tarieven gaan maandag 16 augustus in. 

Minister Albert Jubitana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) deed deze mededeling vrijdagmiddag tijdens een regeringspersconferentie.

Tot de stadsroutes worden gerekend de Lijn 1 tot en met 10, PG, PW en Pontbuiten. De overige routes zijn navenant deze verhogingen ook als zodanig berekend en vastgesteld. Per maandag gelden ook verhoogde boottarieven. Dat van Paramaribo-Meerzorg is vastgesteld op SRD 5. Het oude tarief was SRD 2,50.

Bij het staatsbusvervoer, dat verzorgd wordt door het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) waar vooral minder draagkrachtigen en zwakke huishoudens gebruik van maken is het rittarief ook aangepast van SRD 2,50 naar SRD 5. Dit geldt voor de korte route van 8 km. De verhoging van het NVB rittarief gaat per 1 september in. Er moeten namelijk nog contracten worden gesloten met de bushouders die voor de NVB de staatsbusroutes onderhouden. Jubitana zei dit weekend nog met deze groep te zullen praten om zaken voor ze inzichtelijk te maken. Hij hoopt op de solidariteit te mogen rekenen van deze groep particuliere ondernemers.

Ter tegemoetkoming van de zwakke huishoudens wordt in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, SoZaVo, financiële ondersteuning verstrekt ten behoeve van het openbaar vervoer. Die doelgroep is reeds in kaart gebracht. Ook de mensen die geen vaste baan hebben en conform de vastgestelde criteria gerekend kunnen worden tot de groep zwakke huishouden zullen ook tegemoet worden gekomen met een financiële ondersteuning. De financiële ondersteuning zal giraal worden overgemaakt. In dit kader noemt Jubitana het Financial Inclusion programma van de regering om iedere Surinamer van een bankrekening te voorzien. Voor de financiële ondersteuning dienen betrokkenen zich wel bij SoZaVo te registreren. 

De minister benadrukte, dat bij de onderhandelingen met de PLO partijen als vertrekpunt hadden het afstappen van objectsubsidie. Vanaf vorig jaar september was daarvan afgestapt en die lijn is bij de recente onderhandelingen doorgetrokken. Met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal TCT spoedig nagaan hoe de groep van studenten en scholieren op te vangen.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: