Containerschepen gestrand door overbelaste havens

Een uitbraak van Covid-19 heeft een van ’s werelds drukste containerhavens, Ningbo-Zhoushan in China, gedeeltelijk gesloten, wat bijdraagt ​​​​aan een wereldwijde blokkade van ongeveer 370 containerschepen die vastzitten buiten havens over de hele wereld.

De gedeeltelijke sluiting van de Chinese haven van Ningbo-Zhoushan als gevolg van een uitbraak van Covid-19, is opnieuw een klap voor de wereldwijde toeleveringsketens, waardoor de vrees wordt gewekt dat havens over de hele wereld binnenkort met hetzelfde soort uitbraken en de daaruit voortvloeiende beperkingen te maken krijgen die de vrachtvervoer vertragen vorig jaar toen de pandemie voor het eerst toesloeg.

Er wordt aangenomen dat een volledig gevaccineerde havenarbeider uit Ningbo Covid-19 heeft opgepikt nadat hij in nauw contact was gekomen met zeilers op buitenlandse vrachtschepen, en momenteel asymptomatisch is, dat wil zeggen dat hij zelf geen tekenen van infectie vertoont, maar anderen zou kunnen besmetten.

De pandemie van het coronavirus heeft duidelijk gemaakt dat havens dringend gemoderniseerd moeten worden – aangezien ze, voordat het virus uitbrak, onder druk stonden om hun infrastructuur bij te werken om operaties te automatiseren en faciliteiten te bouwen die een nieuwe generatie grotere schepen aankunnen.

Op 11 augustus zaten er zo’n 370+ containerschepen vast buiten havens over de hele wereld, waarvan sommige, zoals in de havens van Los Angeles en Long Beach in de VS, tot 12 dagen moesten wachten om aan te leggen en te lossen .

De blokkade veroorzaakt voorraadtekorten, vertragingen in de levering en prijsstijgingen – frustrerend voor consumenten die afhankelijk zijn geworden van online winkelen in een tijdperk van lockdowns – wat leidt tot stijgende vrachttarieven op de belangrijkste scheepvaartroutes tussen China, de VS en Europa.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: