Haïti getroffen door zware 7.2. aardbeving – Zeker 29 doden

Het westen van Haïti is zaterdag 14 augustus getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.2. De autoriteiten van het land melden dat er meerdere doden zijn gevallen, aldus de lokale nieuwswebsite Haiti Libre. In de loop van de dag kwamen meldingen van minstens 29 doden en vele gewonden.

In Les Cayes zijn de straten gevuld met puin. Een ooggetuige uit Les Cayes, een van de grootste steden van het land, vertelde over ingestorte huizen en hotels en mensen die onder het puin zijn bedolven. De dramatische situatie is voor regeringsleider Ariel Henry reden de noodtoestand uit te roepen. “We zullen snel handelen.”

Een 34-jarige inwoner van Port-au-Prince zegt dat ze wakker werd van de aardbeving. Haar bed trilde, vertelt ze aan persbureau AP. “Ik werd wakker en had niet eens tijd om mijn schoenen aan te doen’’, aldus Naomi Verneus, die ook de aardbeving in 2010 met een kracht van 7 heeft meegemaakt. ,”Het enige dat ik kon doen was rennen. Daarna besefte ik dat mijn twee kinderen en moeder nog steeds binnen waren. Mijn buurman ging naar binnen en riep dat ze direct naar buiten moesten gaan. We renden de straat op.’’

De Amerikaanse geologische dienst USGS (United States Geological Survey schat de kans op een hoog aantal slachtoffers in als waarschijnlijk, met schade in een groot gebied. Op social media zijn beelden te zien van onder andere een ingestorte kerk.

De schok werd volgens lokale media ook gevoeld in de Dominicaanse Republiek, dat het eiland Hispaniola deelt met Haiti. Ook op Cuba en Jamaica werd de beving gevoeld.

De USGS meldt dat de beving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes, 150 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer.

Het Amerikaanse tsunamicentrum op Hawaï heeft een waarschuwing gegeven voor golven van 1 tot 3 meter hoogte.

Haïti werd in 2010 getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.0. Er vielen naar schatting meer dan 200.000 doden. Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking van het straatarme land, raakten dakloos.

error: Kopiëren mag niet!