VOSOV-voorzitter boos om uitspraken TCT-minister: “Hij mag de laan uit !”

Suraj Sahadewlal, voorzitter van de bushoudersorganisatie VOSOV (Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer), maakt zich erg boos om de uitspraken van minister Albert Jubitana van Transport, Communicatie en Toerisme, TCT. De bewindsman verklaarde woensdag voor aanvang van de regering raadsvergadering desgevraagd aan de media, dat hij niet bekend is met het rekenmodel van de VOSOV, die aangeeft dat de bustarieven in de buurt van SRD 10,80 zou moeten komen te liggen. Hij zei niet bekend te zijn met het gehanteerde calculatiemodel en dus ook geen reactie daarover kan geven. 

De kwestie van aanpassing van de bustarieven speelt reeds geruime tijd en houdt niet alleen de samenleving bezig, maar meer nog de bushouders. Die vinden dat het te lang duurt voordat de regering een besluit neemt voor tariefsverhoging. Het huidig tarief van SRD 5 is lang niet meer reëel gelet op de algemene prijsstijgingen, de wisselkoersontwikkelingen en verhogingen van de brandstofprijzen.

VOSOV geen gesprekspartner

De minister gaf aan, dat hij reeds enige tijd in overleg is met de relevante actoren in de transportsector over de kwestie van bustarieven. Hij noemde daarbij onder andere de ministeries van Financiën en Planning, Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie en transportorganisaties als de PLO (Particuliere Lijnbushouders Organisatie) en de NVB (Nationaal Vervoer Bedrijf), daarmee aangevende dat de VOSOV geen gesprekspartners is voor TCT. 

“De minister zegt niet te weten hoe men aan het tarief van SRD 10,80 is gekomen, maar heeft hij erom gevraagd? Wij bushouders weten ook niet hoe hij aan het tarief van SRD 5 was gekomen. Want bij navraag is door deze minister telefonisch aan de VOSOV gezegd, dat het niet wordt doorgegeven”, aldus de Sahadewlal. Met zo’n denken en werkwijze wil de minister de sector gaan ontwikkelen.

De dag ervoor, afgelopen dinsdag, hebben de VOSOV-bushouders ondersteund door buschauffeurs een petitie aangeboden aan president Chandrikapersad Santokhi, Assembleevoorzitter Marinus Bee en het VHP-Assembleelid Cedric van Samson. Daarin stellen ze een tussentijds tarief voor van SRD 7,50 plus een bedrijfs compensatie voor de bushouders die het verschil met het reële tarief van SRD 10,80 moet dekken.

Ook pleit de VOSOV voor vaststelling van tarieven volgens een bepaald rekenmodel en die bij wet vast te stellen. “Als de minister echt serieus is de sector duurzaam te ontwikkelen zou hij moeite doen om de inhoud van het VOSOV voorstel eerst tot zich te nemen.” Suraj Sahadewlal zegt. dat de minister na een jaar getoond heeft niet competent te zijn voor het werk. “Wij hebben eerder vele ministers van TCT meegemaakt, maar deze minister mag voor wat de VOSOV betreft de laan uitgestuurd worden”, aldus Sahadewlal.

De VOSOV bestaat uit bushouders die zich afgescheiden hebben van de PLO, van wie ze vinden dat het de belangen van de bushouders niet voldoende behartigt en niet in staat is een duurzame ontwikkeling van de sector openbaar vervoer tot stand te brengen.

SS

error: Kopiëren mag niet!