Geen Surinaamse paralympische sporters naar de Spelen in Japan

Bankdrukster Melaica Tuinfort niet geselecteerd voor Nederlands team

“Dit jaar doet Suriname niet mee aan de Paralympics Tokyo 2020. We hebben momenteel geen sporters die op dit niveau kunnen meedoen”, aldus Edward Gessel, ondervoorzitter van Nationaal Paralympisch Comité Suriname tegenover de redactie van Dagblad Suriname.

“Focus nu gericht op Parijs 2024”

“Onze focus is nu gericht op Parijs 2024. Eerder hebben we meegedaan in Athene 2004 met 2 atleten, Beijing 2008 met 1 atleet en London 2012 en Rio 2016(ook met 1 atleet. Wij zijn bij geen van deze spelen in aanmerking gekomen voor een medailleplaats. Voor Tokio kwamen we in aanmerking voor een wild card, de atleet heeft echter uit vrees voor Covid-19 afgezegd.”

Melaica Tuinfort

Overigens, huidig bankdrukster Melaica Tuinfort nam in 2004 deel aan de Paralympische Spelen in Athene, als kogelstootster. Tijdens trainingen ontdekte ze echter, dat ze bankdrukken veel leuker vindt en haar coach attendeerde haar op wedstrijden. De Spelen van Londen miste ze op een haar na, maar van opgeven wilde ze niet weten. Op het WK in 2015 kwalificeerde ze zich voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro door de allereerste medaille ooit voor Nederland te winnen. Ze won brons door 123 kilo te drukken (zie de beelden onderaan). Helaas heeft ze nu de limiet niet bereikt om deelname in Tokio te verwezenlijken.

Op haar Facebookpagina schreef Tuinfort op 8 juli: “Ik mag helaas niet naar Tokio. Ik vind het ontzettend jammer, want ik was zo dichtbij. Nu is mijn Paralympische ticket teruggestuurd, omdat ik niet helemaal aan de nationale eis heb voldaan van NOC*NSF. Ik moet dit nog verwerken, want vind dit wel lastig.” 

Eerder had ze in een interview met de regionale omroep RTV Rijnmond nog medio mei van dit jaar onder andere gezegd: 

“Hier heb ik vijf jaar hard voor gewerkt, vooral vanuit mijn huiskamer. Als ik aan de Spelen denk, dan werkt dat wel als motivatie. Toen ik veertien was kwam ik in Athene in 2004 uit namens Suriname en deed ik nog aan kogelstoten. Tot dat moment had ik geen besef wat de Paralympics nou precies was maar daar opende het mijn ogen. Ik vond het zo leuk en bedacht toen dat ik het vaker mee wilde maken: Hier moet ik vaker aan mee doen. Mijn trainer gaf vervolgens aan dat ik in het bankdrukken, wat ik deed als training, veel meer potentie had en zodoende heb ik die switch gemaakt.

Ik wil laten zien dat je met een migratieachtergrond, maar ook met een beperking nog steeds goed kan zijn in sporten en makkelijk mee kan gaan met de samenleving.”

Haar droom is echter geen werkelijkheid geworden. De redactie van Dagblad Suriname heeft Melaica Tuinfort voor een reactie benaderd, maar ze heeft, vooralsnog, niet gereageerd.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: