“We hebben banen nodig, geen rijst”

Het is normaal voor Afrikaanse politici om te proberen de steun van hun kiezers te krijgen door middel van geschenken, vooral voedsel. Maar, toen een Ghanese politicus recentelijk enkele werkloze jongeren van Busunu, in de Savannah-regio van Ghana, probeerde te overtuigen, verwierpen ze zijn rijstgeschenk uit protest tegen de werkloosheid die hen in het gebied teisterde. In een video die sindsdien viraal is gegaan, is te zien hoe de jonge mannen zakken rijst teruggeven die als ‘geschenken’ naar de gemeenschap werden gestuurd. “We hebben banen nodig, geen rijst”, laten ze weten. Zeven maanden na de verkiezingen is de politicus er echter niet in geslaagd de beloofde banen waar te maken. In plaats daarvan probeerde hij hen te overtuigen met ‘geschenken’.

Deze gebeurtenis heeft ook heel wat reacties teweeg gebracht in de Surinaamse samenleving. Enkele burgers geven aan dat dit ook in Suriname zal gebeuren. Mensen hebben geen pakketten nodig, want het is voor een korte termijn. Wat ze wel nodig hebben zijn banen, omdat die voor een lange termijn zijn. Heel veel burgers in Suriname hebben op dit moment geen baan. Heel wat jongeren zitten met een diploma op zak, maar kunnen niet aan een baan komen.

Gezien de Covid-pandemie en economische crisis wordt de situatie steeds ondragelijker. Surinamers zijn de situatie al immers beu en laten elke dag weten dat ze de situatie niet meer aankunnen. “Voor de verkiezing hadden ze ons een heleboel beloofd, maar nu is de situatie in het land vele malen verergerd”, zegt een burger.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: