Tsang (NDP): ‘Ik ben geen voorstander van Covid-pas, omdat het discriminatie is en de Grondwet is duidelijk hierover’

‘Weer vliegverkeer naar en van Brazilië, ik kan de logica niet meer bevatten’

In diverse landen in de wereld zijn regeringen overgegaan tot het instellen van een coronapas. Hiermee kunnen tegen Covid-19 gevaccineerde personen toegang krijgen tot uiteenlopende diensten. Niet-gevaccineerde personen worden door deze maatregel uitgesloten van diverse diensten. In Frankrijk heeft de invoering van een dergelijke pas al geleid tot vele en felle protesten.

Het is onduidelijk of de Surinaamse gezondheidsautoriteiten overwegen om een dergelijke pas in te voeren. Op dit moment moeten alleen mensen die een terras willen bezoeken van een horecabedrijf een bewijs van vaccinatie tonen om toegelaten te worden. De vraag is, of het hierbij blijft of dat de regering, net als diverse Europese landen, invoering van een pas overweegt. In ieder geval is minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid niet bereid, ondanks herhaald verzoek, om te reageren op de vraag wat hij vindt van het invoeren van een dergelijke, controversiële, pas. 

Het Assembleelid Stephen Tsang (NDP) laat tegenover de redactie van Dagblad Suriname weten geen voorstander van invoering van een coronapas te zijn.

“Persoonlijk denk ik dat er dan sprake is van medische discriminatie. Landen in het oosten, die Sars en andere besmettelijke ziekten hebben doorgemaakt, zijn wat dat betreft nuchterder. We weten dat Covid gaat blijven, net als de seizoensgriep. Ik ben geen voorstander van een Covid-pas, omdat het discriminatie is en onze Grondwet is duidelijk wat dat betreft. Er kunnen zich altijd nieuwere virussen aandienen die makkelijk overdraagbaar zijn. Mensen moeten te allen tijde de keus hebben om zich te laten vaccineren of niet. Je kunt niemand dwingen om iets in zijn of haar lichaam te laten spuiten dat ze niet willen. In plaats van mensen te dwingen middels discriminatie op allerlei manieren, om te gaan vaccineren, kunnen we beter gaan werken aan de awareness voor de vaccinatie en mohana-regels.”

‘Doe onderzoek naar traditionele geneesmiddelen’

“Ondertussen vraag ik nog steeds dat er wat onderzoek komt naar de traditionele geneesmiddelen. Mensen gebruiken ze al, omdat er geen medicijnen worden gegeven. Of het nou werkt of niet, doe een onderzoek en dan weet je het zeker. Er is zelfs kans, dat je het land ermee op de kaart zet met een traditioneel geneesmiddel tegen Covid. Ik kan het niet begrijpen dat de minister het niet wil laten onderzoeken. Het begint bij een simpele registratie van mensen die de middelen al gebruiken. Als er verder onderzoek nodig is dan volgt dat uit de registratie. Zelfs voor medicijnen als ivermectin hydroxychloroquine, budesonide, vitamine C en D. Er zijn rapportages wereldwijd dat mensen die medicijnen gebruiken. Ook Surinamers die het gebruiken. Het zou goed zijn om ook daar naar te kijken in plaats van te wachten op de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. Begin met een registratie van mensen die het al gebruiken en dan beslis je of je verder gaat. Maar, ik heb het idee dat men maar wacht op het buitenland en ondertussen gaan er dagelijks mensen dood.’

“Waarom weer vluchten van en naar Brazilië?’ 

Tsang zegt verder niet te begrijpen waarom de regering heeft besloten het vliegverkeer van en naar Brazilië weer op te starten. ‘Ik heb ook in een openbare vergadering van de Assemblee gevraagd waarom het luchtruim nog open is voor Holland, waar ze in code rood zijn met de Delta-variant. We hebben gezien dat er al een geval van de Delta-variant binnen is gekomen, afkomstig uit Nederland. Willen ze meer gevallen hebben? Ik vind het onverantwoord. De Delta-variant is acht keer besmettelijker en ook gevaarlijk voor kinderen, maar de minister gooit de scholen open voor de laatste drie weken. Ik kan de logica niet meer vatten. Nu hebben we nog steeds geen dalende cijfers ,maar we gooien de grens open met Brazilië.”

“Geen duidelijk antwoord minister”

De NDP-politicus benadrukt, dat de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) een negatief reisadvies voor Brazilië geeft (zie onderaan), “maar wij gooien de grenzen open”. “Misschien vindt de minister dat er niet genoeg Manaus-variant hier is. Ik heb die vragen ook in de Assemblee gesteld, maar de minister geeft geen duidelijk antwoord.”

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: