Ex-FIFA-baas Blatter ontmoet Zwitserse aanklager in betalingsonderzoek

Voormalig hoofd van het wereldvoetbal, Sepp Blatter, had maandag een ontmoeting met een Zwitserse openbare aanklager die onderzoek deed naar vermoedelijke fraude rond een FIFA-betaling aan Michel Platini, terwijl het langlopende onderzoek naar een conclusie loopt.

Voormalig FIFA-voorzitter Blatter, 85, wordt onderzocht over een betaling van twee miljoen Zwitserse frank ($ 2,2 miljoen, 1,85 miljoen euro) in 2011 aan Platini, die toen de leiding had over het Europese voetbalbestuursorgaan UEFA.

Na het interview bij het federaal parket in Zürich, de stad waar de FIFA haar hoofdkantoor heeft, zei Blatter dinsdag terug te komen om de laatste hoorzitting in het onderzoek te hervatten.

“Het is een normaal publiek. Het is het eerste deel. Het tweede deel is morgen”, zei hij tegen journalisten die buiten stonden te wachten.

“Het was in een goede geest.”

Blatter, die werd vergezeld door zijn advocaat Lorenzo Erni, zei dat hij de rest van de dag zou doorbrengen met rusten en werken. Hij glimlachte en zwaaide toen hij werd weggereden.

De hoorzitting met een federale aanklager van het kantoor van de procureur-generaal (OAG) van Zwitserland werd uitgesteld tot augustus vanwege de gezondheid van de gepensioneerde Zwitserse voetbaladministrateur.

Hij verbleef in december en januari twee maanden in het ziekenhuis na een hartoperatie, en in maart was hij aan het herstellen in een kliniek.

Vanwege de toestand van Blatter was het de bedoeling dat hij maandag slechts ongeveer 90 minuten bij de officier van justitie zou doorbrengen. Maar hij bracht meer dan twee en een half uur binnen door en zei dat hij dinsdag zou terugkeren.

‘Fraude, vertrouwensbreuk’
Joseph “Sepp” Blatter trad in 1975 in dienst bij de FIFA, werd in 1981 algemeen secretaris en in 1998 voorzitter van het bestuursorgaan van de wereldvoetbal.

Hij werd in 2015 gedwongen af ​​te treden en werd oorspronkelijk door de FIFA voor acht jaar geschorst, later teruggebracht tot zes, wegens ethische schendingen toen hij toestemming gaf voor wat aanklagers een “ontrouwe betaling” aan Platini noemden – met andere woorden, een in zijn eigen belangen in plaats van die van de FIFA.

Blatter en Platini, 66, bevonden zich in het middelpunt van een Zwitsers federaal onderzoek.

“Concreet wordt de strafzaak tegen Joseph Blatter nu gevoerd op verdenking van fraude, vertrouwensbreuk en ontrouwe bedrijfsvoering”, zei de OAG in een verklaring voorafgaand aan de hoorzitting van maandag.

“De strafzaak tegen Michel Platini wordt gevoerd op verdenking van fraude, deelname aan vertrouwensbreuk, deelname aan ontrouw management en valse documenten.”

Op grond van het Wetboek van Strafvordering worden verdachten in langdurige en complexe procedures “voor het einde van het onderzoek nog een laatste keer verhoord en gevraagd om commentaar te leveren op de resultaten van het onderzoek”, voegde de OAG eraan toe.

“Uit het voeren van eindgesprekken kunnen geen conclusies worden getrokken over de uitkomst van strafzaken (staakt-het-vuren, strafbeschikking of tenlastelegging).”

‘Te laat betalen van loon’
Terwijl de laatste hoorzittingen van Blatter met de aanklager werden uitgesteld tot augustus, vond die van Platini in maart plaats.

Blatter’s woordvoerder Thomas Renggli vertelde AFP dat de FIFA een advocaat aanwezig had bij de vergadering van maandag.

“Voor vandaag is het voorbij, maar morgen gaat het verder. Meneer Blatter is blij. Hij zei dat het tot nu toe goed is gegaan”, zei Renggli.

“Hij hoopt dat de hoorzitting morgen afloopt.”

In een verklaring voorafgaand aan de hoorzitting zei Blatter dat hij de sessie met optimisme inging.

Hij drong erop aan dat de betaling aan de voormalige Franse en Juventus-aanvaller Platini, die wordt beschouwd als een van de beste spelers ter wereld ooit, boven verwachting was.

“Het was gebaseerd op een mondeling contract dat de adviesactiviteiten van Platini voor de FIFA tussen 1998 en 2002 regelde”, zei hij.

“Het proces werd correct aangegeven als een te late betaling van de lonen.”

De OAG zei dat het vermoeden van onschuld van toepassing was op alle partijen in de procedure en dat het geen tijdschema kon geven voor het afronden van het onderzoek.

error: Kopiëren mag niet!