Bij ontvangst geloofsbrieven ambassadeurs krijgt president Santokhi uitnodigingen voor aantal bezoeken

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdagde geloofsbrieven van de buitengewoon gevolmachtigd ambassadeurs van India, Canada en het Verenigde Koninkrijk in ontvangst genomen. Dat heeft geleid tot een aantal uitnodigingen voor bezoeken aan die landen.

“De Indiase ambassadeur heeft aangegeven dat zij uitkijken naar het bezoek van de president dit jaar of volgend jaar aan India”, laat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) optekenen. 2022 is een belangrijk jaar voor India, het viert dan de 75e onafhankelijkheidsdag.

Canada heeft het Santokhi uitgenodigd om bij twee grote conferenties aanwezig te zijn, de Mining Conference; een grootse bijeenkomst van mijnbouwbedrijven die elk jaar in maart in Toronto wordt gehouden. Daarnaast ziet Canada de president ook graag verschijnen op de olie- en gasconferentie die later in het jaar plaatsvindt. “Het is een gelegenheid om Suriname te promoten, onze mogelijkheden in olie en gas daarbij aan te geven en zo investeerders aan te trekken”, voegt de bewindsman toe.

In november wordt in Glasgow, Schotland, de 26 Klimaattop gehouden. “Het ligt in de bedoeling dat de president – indien daartoe in zijn agenda de gelegenheid bestaat – daar ook aanwezig is en deelneemt aan de summit van wereldleiders voor wat betreft klimaatverandering”, aldus Ramdin.

Suriname wil tot verbreding en verdieping van de historische relatie met India komen, zowel op het terrein van bedrijfsleven als culturele samenwerking. Er wordt gewerkt aan de relatie met bedrijven die geïnteresseerd zijn om in Suriname te investeren. Minister Ramdin noemt onder meer de farmaceutische sector en de olie- en gasindustrie.

Ook Canada wil een verbreding van de relatie zeker wat betreft het bedrijfsleven. Suriname heeft met dit land een langdurige, maar niet intensieve band noch minder een waarin zwaar is geïnvesteerd. De bewindsman haalt IAmGold aan als voorbeeld van een Canadees bedrijf in Suriname, maar meent dat er nog meer bedrijven zullen zijn die geïnteresseerd zijn in Suriname. Op basis van de recent ondertekende UK Cariforum Economic Partnership Agreement (EPA) wil Suriname zich toegang verschaffen tot de markt van het Verenigd Koninkrijk. De UK Cariforum EPA geeft een preferentiële behandeling voor wat betreft het betreden van de Britse markt.  

President Santokhi ontving de geloofsbrieven van de ambassadeurs Shankar Bala Chandran (India), Mark Kevin Berman (Canada) en Jane Caroline Miller (Verenigd Koninkrijk). “Wij stellen het zeer op prijs dat wij deze relaties wereldwijd kunnen continueren. Het is belangrijk en niet alleen een gelegenheid om Suriname uit te dragen in termen van cultuur, maar ook om op het stuk van buitenlandse politiek goed overleg te hebben.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: