Wel Prijs der Nederlandse Letteren voor Roemer maar geen uitreiking prijs: ‘Niet gepast’

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft besloten de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan schrijfster Astrid Roemer niet door te laten gaan. Roemer krijgt de prijs wel, maar een uitreiking door de Belgische koning vindt het comité niet gepast.

“Wij nemen stellig afstand van de standpunten en uitspraken van mevrouw Roemer”, zegt het comité tegen het actualiteitenprogramma Nieuwsuur van de NOS/NPO. “Daarom hebben wij gezamenlijk besloten, in samenspraak met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, dat wij het niet passend vinden om de prijsuitreiking door te laten gaan.”

Roemers uitspraken over de Decembermoorden uit 1982 vormen de aanleiding tot het besluit. Toenmalig legerleider Bouterse is door de krijgsraad veroordeeld voor de Decembermoorden. De zaak dient nog in hoger beroep. Op 30 juli schreef ze op haar Facebookpagina een ‘bedankje’: “Onze SURINAAMSE GEMEENSCHAP heeft D.D.B. hard nodig gehad ZELFBEWUSTER te worden. Merci Man.”

Roemer: “Ik ben geneigd te zeggen dat Bouterse na zoveel jaren geen gevangenisstraf zou moeten krijgen, gezien zijn inzet voor de dekolonisatie van Surinamers.”

Advocaat Gerard Spong en oud-NOS Journaal-nieuwslezer Noraly Beyer keerden zich tegen de uitreiking aan Roemer. Spong vergeleek het afgelopen vrijdag in Nieuwsuur met het uitreiken van een prijs aan een NSB’er vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ook zei hij dat Roemer ‘niet goed snik’ is. Lilian Gonçalves-Ho Kang You, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, zei “geschokt en verbijsterd te zijn” door de uitspraken van Roemer.

Roemer kreeg ook de nodige kritiek van Rita Dulci Rahman, nabestaande van de 8 Decembermoorden en voorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren van de Maatschappij der Nederlandse Letteren.

“Met haar verwarde geest, wonend in het door haar blijkbaar onbegrepen Suriname, heeft zij de dekolonisatie strijd vanaf de jaren dertig tot en met de jaren zeventig op grote afstand meegemaakt en beseft blijkbaar niet dat juist die strijd in de jaren ’80 door de militaire staatsgreep bloedig is neergeslagen om plaats te maken voor een autoritaire narcostaat”, aldus Rahman.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: