Defensie herdenkt gesneuvelden Binnenlandse Oorlog

Gesneuvelde militairen in de Binnenlandse Oorlog, tussen 1986 en 1992, zijn zondag 8 augustus herdacht door het ministerie van Defensie. Er werden kransen gelegd tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij het monument voor gesneuvelde militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog, aan de Gravenberchstraat.

Minister Krishnakoemarie Mathoera en bevelhebber Henri van Axeldongen hebben de nabestaanden en kameraden bemoedigende woorden toegesproken.

Minister Mathoera benadrukte, dat de offers die zijn gebracht voor land en volk nimmer vergeten mogen worden. “De gesneuvelde militairen verdienen bijzonder veel respect. De offers zijn gekenmerkt geworden door leed, verdriet, onzekerheid en pijn. Dit mag nimmermeer voorkomen in onze rechtstaat Suriname. Er zijn wetten en regels om een land georganiseerd te houden, maar toch zien wij altijd dat er mensen zijn die ervoor kiezen om wet-en regelgeving te vertrappen.”

In mei 1992 werd een vredesakkoord getekend tussen de guerrillastrijders en de Surinaamse regering. Op 8 augustus 1992 werd het akkoord bekrachtigd door toenmalig president Ronald Venetiaan.

Jaarlijks worden de 72 gesneuvelde militairen op 8 augustus herdacht. Minister Mathoera en bevelhebber van Axeldongen hebben aangegeven om zich samen met de stichting re-integratie ex-militairen keihard in te zetten voor deze doelgroep. Het ondersteunen en begeleiden van ex-militairen in het proces van resocialisatie moet veel effectiever.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: