Minister Amoksi: ‘Aanschaf traangas heeft te maken met paraatheid van onze veiligheidsinstituten’

Quintis Ristie: ‘Bij de eerste granaat kreeg ik de volle laag’

Het Korps Politie Suriname heeft bekendgemaakt een openbare aanbesteding te houden voor de levering van traangas ‘met bijbehoren’, te financieren vanuit de Staatsbegroting. Volgens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft te aanschaf te maken met de paraatheid van de veiligheidsinstituten. Het feit, dat de regering traangas gaat aanschaffen lijkt te zijn ingegeven door de toenemende onvrede en onrust onder de bevolking over de aanhoudende dramatische financieel-economische situatie en daar bovenop de constant aanhoudende Covid-19-maatregelen, met alle gevolgen en consequenties voor het welzijn van de burgers van dien. Ook zullen ongetwijfeld dreigende acties vanuit vakbonden een rol hebben gespeeld bij de veiligheidsautoriteiten om traangas in huis te halen.

De aanschaf van traangas en toebehoren zal echter geen enkele demonstrant en geen enkele actievoerder ervan weerhouden om de straat op te gaan en te demonstreren tegen het regeringsbeleid. Traangas is een repressief middel.

‘We weten niet wanneer er sprake is van openbare orde verstoring’

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie laat in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten: “Het aanschaffen en het voorhanden hebben van traangas heeft te maken met de paraatheid van onze veiligheidsinstituten. We weten niet wanneer er sprake zal zijn van verstoring van de openbare orde. In dat licht moet de aanschaf worden gezien.” Later donderdag 5 augustus zei hij nog, aanvullend, in De Nationale Assemblee, reagerend op vragen van het NDP-Assembleelid Stephen Tsang met betrekking tot de koop van traangas:  “We zien vaker aankondigingen van acties op social media. Daarnaast heeft de overheid lopende verplichtingen met productiemaatschappijen voor de garantie van een stabiel ondernemingsklimaat. Het kan alle richtingen opgaan en we moeten voorbereid zijn op deze omstandigheden.”

Het VHP-Assembleelid Chuanrui Wang, coalitie, reageert tegenover de redactie van Dagblad Suriname zeer terughoudend, voorzichtig: ‘Ik volsta met de reactie van de minister van JusPol, als hoogste verantwoordelijke autoriteit op het ministerie.’

Traangas

Bij gebruik van traangas kan binnen een minuut na contact met de ogen, mond, neus of huid, pijn, tranen, irritatie van de ogen, jeuk, roodheid van de huid, soms blaarvorming en allergische reacties veroorzaken. Bij normaal gebruik is het niet dodelijk, maar is wel schadelijk voor de gezondheid, vooral als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Er kunnen verwondingen ontstaan doordat het als projectiel wordt afgevuurd, mensen raakt of vlakbij tot ontploffing komt. Het doel is tegenstanders tijdelijk uit te schakelen door de traanklieren heftig te irriteren met tranen – tot tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen toe – hoesten en niezen tot gevolg.

‘Ik dook weg onder het gas en rolde weg naar een veilige plek’

Wie traangas aan den lijve heeft ondervonden is de bekende tv-personality en acteur Quintis Risty. Eind mei 1999 werden dagen achter elkaar massale straatprotesten gericht tegen toenmalig president Jules Wijdenbosch. Duizenden ambtenaren, verpleegkundigen, studenten en huisvrouwen liepen de 25e mei 1999 mee in een optocht door Paramaribo. De mobiele eenheid bestookte betogers aanvankelijk met traangas. Later kreeg de menigte, die luidkeels om het vertrek van president Jules Wijdenbosch riep, toestemming bij het kabinet te protesteren. De demonstranten trokken zich vervolgens terug naar hun actiecentrum, het terrein van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA).

Een van de demonstranten was Quintis Risty. Tegenover de redactie van Dagblad Suriname zegt hij in een reactie: ‘Nou ik was als verslaggever tussen de politie en menigte geraakt. En toen werd er met traangas getracht om de menigte demonstrerende mensen uiteen te halen. En bij de eerst granaat kreeg ik de volle laag wegens de windrichting. Tijdens mijn opleiding journalistiek en calamiteiten heb ik geleerd, om te gaan met deze situaties, dus dook weg onder het gas en rolde weg naar een veilige plek. Had er wel last van.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: