Leerlingen Openbare Nijverheidsschool hebben een succesvolle praktijkdag achter de rug

In gesprek met Dagblad Suriname zegt de directrice van het Beroepsonderwijs, Gracia Ormskirk, dat de leerlingen van de Openbare Nijverheidsschool in het vierde jaar schoolonderzoeken maken. In het derde kwartaal moeten de leerlingen een examen afleggen. “Maar, vanwege de Covid-pandemie doen ze geen examens, maar praktijk en dit valt onder een SO (schoolonderzoek) waarbij het vak restaurantleer en vakleer worden behandeld, dat is het theoretisch gedeelte.”

Vanwege de Covid-pandemie hebben de leerlingen nu een klein restaurant op school opgezet, waar vijf gasten zijn uitgenodigd die bediend moeten worden. Bij het bedienen let de vakleerkracht en observator op alle handelingen, vaardigheden die de studenten moeten laten zien. De leerlingen worden nauwkeurig in de gaten gehouden vanaf de ontvangst, de bediening, betaling en uitgeleiden. Vooraf wordt het menu opgestuurd en de prijslijst. Dat krijgt elke gast met de uitnodiging mee. Dit hoort bij het curriculum van de school, zo laat Ormskirk weten.

Het praktijkgedeelte vond vrijdag 6 augustus plaats. “Ik ben als directeur Beroepsonderwijs uitgenodigd om te participeren. Maar meer nog, omdat de O.N.S. een van de scholen is die onder Beroepsonderwijs valt. Ik kan in een adem zeggen, dat deze vorm van leren zeer aangenaam is, omdat het precies leren in real live is. Want dat is uiteindelijk wat er beoogd wordt met Beroepsonderwijs, waarbij het beroepsprofiel duidelijk tot uiting komt door het leren ontwikkelen van vaardigheden. Van communitatieve tot sociale vaardigheden en ook omgangsvaardigheden.” Ormskirk zegt ook, dat ze eerlijk moet toegeven dat de examenkandidaten zeer goed waren. “Heel oplettend en kundig. Ze waren heel warm en correct.”

Ook laat juffrouw Kariem van de Openbare Nijverheidsschool aan de redactie van Dagblad Suriname weten, dat de dag goed is verlopen. De klas bestaat uit vijf leerlingen. “Juf Beeldstroo en ik hebben ons ingezet. Was niet makkelijk, vooral in deze dure tijd.” Kariem geeft aan, dat de leerlingen een dag tevoren bezig waren met het treffen van de voorbereidingen. Op 6 augustus vond het bereiden van de gerechten en serveren plaats. “De gasten vonden het leuk en hebben genoten van het lekker eten die de leerlingen zelf hadden bereid. Ook vonden ze de mojito en zuurwater lekker. Alles door de leerlingen zelf gemaakt. We konden niet veel gasten uitnodigen, vanwege de pandemie.”

Kariem zegt verder, dat de leerlingen zenuwachtig waren, omdat ze de gasten niet kenden. “Maar, ze vonden het wel leuk later, een andere ervaring weer.”

Het menu dat de leerlingen gepresenteerd hebben bestond uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Het voorgerecht bestond uit een gemengde salade, het hoogerecht bestond uit mashed potato met kip en mixgroenten. Het nagerecht van de leerlingen was Crapi Suzetie.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: