Colombia-Covid-variant in een gestage opmars – Nog niet in Suriname opgedoken

De Colombia-variant, de zoveelste Covid-mutant en inmiddels al geregistreerd in zo’n 26 landen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Over dit virus is nog niet veel bekend. De variant dook onlangs op in Florida, waar 10 procent van de Covid-positieve patiënten met deze variant is besmet.

“En hier is iets schokkends dat zich behoorlijk verspreid in Colombia. Waarom? Vanwege het reizen tussen Colombia en Miami’, aldus de directeur van een van de ziekenhuizen in Miami, Florida, in lokale media.

Voor zover bekend is deze Colombiaanse variant nog niet gesignaleerd in Suriname. Minister Amar Ramadhin van Volksgezond was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

Wat in de volksmond de Colombiaanse variant wordt genoemd, is officieel de B.1.621-variant. Het heeft nog geen Griekse naam gekregen van de Wereldgezondheidsorganisatie (zoals de Alpha, Beta, Delta, Gamma). De WHO zegt dat het eerste geregistreerde geval van B.1.621 in januari in Colombia was. Het is sindsdien gedocumenteerd in 26 verschillende landen, maar een toenemend aantal landen meldt in juni en juli gevallen. Bijna de helft van de gemelde gevallen was in de VS.

België 

In woonzorgcentrum Ter Burg in Zaventem zijn zeven bewoners overleden nadat ze besmet raakten met een nieuwe variant van het coronavirus. Alle bewoners waren gevaccineerd, melden Belgische media. Het zou gaan om een nog niet erg bekende variant van het coronavirus uit Colombia, aldus diverse lokale Belgische en internationale media..

Hoe het virus in het woonzorgcentrum is binnengekomen, weten ze voorlopig nog niet, maar waarschijnlijk via familie of personeel. Er was een eerste positieve besmetting op 16 juli. In totaal raakten 20 bewoners besmet met het virus. Zeven van hen overleden in twee weken tijd. Sinds 28 juli is er geen nieuwe besmetting vastgesteld.

In het woonzorgcentrum zijn alle bewoners, op één na, gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij het personeel is een algemene vaccinatiegraad van 97 procent. Op de specifieke afdeling waar de uitbraak werd vastgesteld, zijn alle personeelsleden gevaccineerd. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: