Verlenging Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand

Covid-19 data en statistieken afgelopen jaar ontbreken 

Verschillende leden van de Nationale Assemblee hebben donderdag 5 augustus gezegd dat data en statistieken ontbreken om een weloverwogen besluit te kunnen nemen met betrekking tot de verlenging met een termijn van 12 maanden  van de Wet Burgerlijke Uitzonderzonderingstoestand in verband met de Covid-19 pandemie. 

Cherryl Dijksteel (VHP), voorzitster van de Commissie van Rapporteurs,  toonde zich voorstander van verlenging van de wet, doch zegt een gedegen evaluatie te missen van het afgelopen jaar. Ze wil weten of de verschillende vrijheidsbepekende maatregelen, zoals lockdowns en samenscholingsverboden, al dan niet hebben gewerkt.

Stephen Tsang van de NDP stelde dezelfde vragen en ging zelfs verder door te stellen het gevoel te hebben, dat de minister van Volksgezondheid zelf verlegen zit om de data en statistieken. Volgens de NDP-parlementariër weigert minister Ramadhin stelselmatig om data en statistieken aan het parlement te doen toekomen, maar vraagt wel dat men op zijn analyses moet vertrouwen. “Vertrouwen moet van beide kanten komen en de minister wekt met zijn houding en beleid dat vertrouwen niet”, aldus Tsang. De parlementariër hoopt van harte, dat de minister nog voor aanvang van de tweede ronde van de debatten het parlement data en statistieken doet toekomen van Covid-19 in de afgelopen 12 maanden. De huidige Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand dateert van augustus vorig jaar. De regering vraagt nu middels een wetsvoorstel om verlenging van nog een jaar.

Naar het zich laat aanzien zal de Covid-19 pandemie niet verdwijnen, “en dan is het toch niet de bedoeling dat we permanent in de burgerlijke uitzonderingstoestand moeten blijven”. De parlementariër was meer geïnteresseerd in hoe het Covid-beleid van de regering de komende periode zal uitzien. Hoe gaat de aanpak zijn met betrekking tot het onderwijs, de controle bij de grenzen, en de handhaving van de maatregelen?

Selectieve handhaving

Stephen Tsang was ook niet over te spreken over de selectieve aanpak bij de handhaving van Covid-19 maatregelen. De kleine man die voor zijn huis zit wordt hardhandig door de politie aangepakt, terwijl elite feestjes worden gehouden waarbij zelfs regering toppers aanwezig zijn. Cherryl Dijksteel zei van haar kant, dat de handhaving van de Covid-19 maatregelen veel te wensen laat. Onder andere voor wat betreft de samenscholingsbeperking zei ze, dat een ieder zich slecht hieraan houdt. Ook met de Mohana-regels (mond- en neusbedekking dragen, 1.5 meter afstand in acht nemen en handen wassen) worden niet nauw genomen. Ze constateert een aantal verbeterpunten met betrekking tot de aanpak van de Covid-19 problematiek.

Bij de samenstelling van Dagblad Suriname donderdagavond waren de debatten in het parlement nog gaande.     

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: