Advocaat Spong over schrijfster Astrid Roemer: ‘Ze is niet goed snik’

Roemer moet niet Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt krijgen’

Advocaat Gerard Spong en juriste Lilian Gonçalves-Ho Kang You, lid van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname (haar man is een van de slachtoffers van de 8 Decembermoorden), hebben zich vrijdagavond 6 augustus in het Nederlandse NOS/NPO actualiteitenprogramma Nieuwsuur zeer kritisch uitgelaten over recente uitlatingen van de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer, omdat ze het opneemt voor Desi Bouterse in de zaak over de Decembermoorden, enkele maanden voordat zij de Prijs der Nederlandse Letteren krijgt. 

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname is verbijsterd, en roept de Nederlandse Taalunie op “openlijk stelling te nemen tegen de anti-democratische en anti-rechtsstatelijke uitlatingen” van Roemer.

Op haar Facebook-pagina schreef Roemer vorige week, zo berichtte ook Dagblad Suriname donderdag, dat “onze Surinaamse gemeenschap Desi Bouterse hard nodig heeft gehad om zelfbewuster te worden. Merci Man”. 

“Ik begrijp dat mensen dat niet prettig vinden. Maar, ik ben geneigd om Desi Bouterse te geloven als hij zegt, ik heb geen burgermoorden gewild. Ik geloof hem’, aldus Roemer tegenover Nieuwsuur.

“Ik wist eigenlijk niet wat ik zag en hoorde”

“Ik was geschokt en verbijsterd door de uitspraken van Roemer”, zegt jurist Lilian Gonçalves-Ho Kang You. “Ik wist eigenlijk niet wat ik zag en hoorde. Ik kijk er vooral van op dat ze zegt dat er geen bewijs is voor de uitspraak dat Bouterse een moordenaar zou zijn. Er is een vonnis, uitvoerig gemotiveerd. Ik was bij die zitting. Het is evident dat hij is veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord.”

“Ze heeft geen kaas gegeten van het recht”

“Dat vonnis beslaat 116 pagina’s, gebaseerd op 56 bewijsmiddelen”, zegt advocaat Gerard Spong. “Uit haar opmerkingen blijkt dat ze geen kaas heeft gegeten van het recht. Bouterse is veroordeeld voor het medeplegen van moord, dat betekent dat je strafrechtelijk aansprakelijk kan zijn, ook al heb je zelf geen uitvoeringshandeling verricht. Ze is niet goed snik, het is alsof je kort na de Tweede Wereldoorlog een literaire prijs uitreikt aan een NSB’er.” Hij en oud-NOS Journaal-lezeres Noraly Beyer hebben de Belgische koning verzocht de prijs niet aan Roemer uit te reiken. Ook gaat Spong de commissie van de Taalunie vragen om de prijs niet uit te reiken.

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname schrijft in een brief aan ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven en de Nederlandse Taalunie: “Van een laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren verwachten we solidariteit met de martelaren van het vrije woord en niet met hun beul. We doen een dringend beroep op u openlijk stelling te nemen tegen de anti-democratische en anti-rechtsstatelijke uitlatingen van de laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Wij betreuren het dat de lange nacht van straffeloosheid in Suriname haar schaduw heeft geworpen over een emancipatoire moment in de geschiedenis van de Prijs der Nederlandse Letteren.”

De Taalunie laat aan Nieuwsuur weten de prijsuitreiking door te zetten: “De kwaliteit en het belang van dit literaire werk is onomstreden.”

PK

error: Kopiëren mag niet!