Surinaamse schrijfster Roemer: ‘Ik weiger Desi Bouterse moordenaar te noemen’

De Surinaamse auteur Astrid Roemer baart opzien met de lof die zij deze week op Facebook uitsprak voor oud-legerleider en ex-president Desi Bouterse. Roemer schreef dat Suriname Bouterse hard nodig heeft gehad om ‘zelfbewuster’ te worden. ‘Merci man’, zo voegde zij daaraan toe, aldus de Volkskrant donderdag 5 augustus.

Eerder al noemde Roemer hem ‘onvergetelijk moedig’. Ze ontvangt in oktober dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Zij is de eerste Surinaamse winnaar van deze prestigieuze prijs van 40 duizend euro, in Brussel uit te reiken door de Belgische koning Filip.

Haar lof voor Bouterse, tegen wie twintig jaar cel is geëist wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982, valt niet bij iedereen goed. Donderdag schreef Roemer zelf dat de bekende Surinaams-Nederlandse oud-Journaal-presentator Noraly Beyer vanwege ‘mijn zogenoemde visie op de politiek in Suriname’ heeft afgezegd voor de prijsuitreiking.

Volgens Roemer zal Bouterse ooit ‘een standbeeld’ krijgen.

Roemer zegt het verdriet en de woede van de nabestaanden te begrijpen. ‘Ik weiger echter Desi Delano Bouterse moordenaar te noemen.’ Dat heeft volgens de auteur te maken met het feit dat Bouterse zelf elke betrokkenheid bij de moorden ontkent. ‘En er is geen bewijs van het feit dat hij daadwerkelijk een of meerdere moorden heeft gepleegd, noch dat hij zijn manschappen daartoe heeft aangezet.’

Deze opmerkingen van Roemer staan in schril contrast met het zeer uitvoerige en gedetailleerde betoog dat de rechter van de Krijgsraad heeft gehouden bij de veroordeling in 2019.

error: Kopiëren mag niet!