Cruciale testvlucht voor Boeing Starliner

Een succesvolle missie zou de weg vrijmaken voor de lancering van een bemande vluchttest, waardoor Boeing regelmatig NASA-astronauten naar een baan zou kunnen brengen.

Als alles volgens plan verloopt, zal de Starliner-capsule, geladen met voorraden, afschieten bovenop een Atlas V-raket die wordt gevlogen door de United Launch Alliance, een samenwerkingsverband van Boeing en Lockheed Martin Corp van Space Launch Complex-41 op Cape Canaveral.

De lancering was gepland voor afgelopen vrijdag, maar werd door NASA uitgesteld nadat het ruimtestation korte tijd uit de hand was gelopen met zeven bemanningsleden aan boord, een ongeluk veroorzaakt door het onbedoeld opnieuw ontsteken van straalmotoren op een nieuw aangemeerde Russische servicemodule. De Russische ruimtevaartorganisatie gaf de schuld aan een softwareprobleem.

De eerste onbemande Starliner-testlancering in 2019 resulteerde bijna in het verlies van de capsule.

NASA heeft in 2014 contracten gegund aan Boeing en SpaceX om hun eigen capsules te bouwen waarmee Amerikaanse astronauten naar het ruimtestation kunnen vliegen in een poging de VS af te bouwen van hun afhankelijkheid van Russische Sojoez-voertuigen voor ritten naar de ruimte na het einde van NASA’s spaceshuttle-programma in 2011.

Als alles goed gaat, zal Boeing de volgende bemande missie proberen die volgens het bedrijf niet eerder dan december zal plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: