FIFA wil dat Uruguay twee van vier ‘World Cup’-sterren op shirt verwijdert

Uruguay is vastbesloten om te bewijzen dat de vier sterren op hun wapen overeenkomen met vier gewonnen wereldtitels.

Puma, sponsor van de Uruguayaanse nationale teams, heeft dinsdag aan de Uruguayaanse voetbalbond (AUF) laten weten dat de FIFA hen had opgedragen twee van de vier sterren boven het Uruguayaanse embleem op tijd voor het WK 2022 te verwijderen.

De eis werd ingediend nadat Puma het ontwerp van het Uruguay-shirt aan een FIFA-commissie had gepresenteerd, maar de voetbalwereld heeft de AUF nog niet op de hoogte gebracht.

Twee van de sterren komen overeen met de Olympische gouden medailles die Uruguay in 1924 in Parijs won en vier jaar later in Amsterdam die destijds als wereldkampioenschappen werden beschouwd.

Uruguay won de inaugurele Wereldbeker die ze in 1930 organiseerden en tilde de trofee 20 jaar later opnieuw op toen ze Brazilië met 2-1 verbluften in de Maracana.

AUF zei verrast te zijn dat de FIFA nu hun voetbalerfgoed in twijfel trekt en herhaalt dat hun standpunt “heel duidelijk is”.

“FIFA heeft altijd erkend, zelfs publiekelijk, dat Uruguay vier Wereldbekers heeft, omdat het in 1924 en 1928 [het Olympisch voetbaltoernooi] werd georganiseerd door de FIFA en het in 1930 was toen ze besloten om de kampioenschappen onafhankelijk te doen”, AUF-vicevoorzitter Gaston Tealdi zei.

AUF bereidt documenten voor om de geldigheid van die sterren te bewijzen.

“Het is een kans om de situatie te regulariseren en als dit aanleiding moet geven tot een uitdrukkelijke erkenning, is dat welkom”, zei Tealdi.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: