Particuliere bushouders overvragen voor een rit naar Brokopondo

Wanneer de staatsbussen niet rijden dan zijn de bewoners van het district Brokopondo aangewezen op particuliere bussen. Dat is bijzonder zwaar voor de bewoners van het district Brokopondo. De particuliere bussen die de route Paramaribo – Brokopondo onderhouden zijn voor velen verschrikkelijk duur.

Een rit naar de dorpen Asigron, Tapoeripa, Balingsoela en Brokopondo centrum kost SRD 150, dat betekent heen en terug SRD 300. “Het is bijzonder zwaar”, klaagt een dame uit het dorp Asigron. Met dit bedrag zou ze brood kunnen kopen voor een hele week. Ter vergelijking, de staatsbus vraagt SRD 20 per persoon. 

Een rit naar Afobaka, Nieuw Koffiekamp en Brownsweg kost SRD 200 per persoon. Wat de situatie erger maakt is, dat er ook geld wordt gevraagd voor vracht. Voor een zak rijst van 25 kilo bijvoorbeeld wordt SRD 20 gevraagd. Aan de hand van het aantal spullen dat iemand heeft wordt een prijs berekend. Velen zijn niet in staat deze bedragen te betalen waardoor ze Paramaribo niet kunnen aandoen om hun zaken te gaan regelen.

Geen controle 

Op basis waarvan de particulieren zoveel vragen weet niemand. Er is geen enkele controle vanuit de overheid c.q. het commissariaat ,klaagt een man uit Goejaba kampoe (Afobaka). “We zijn overgeleverd aan de willekeur van deze bushouders. Je denkt twee tot drie keer na om in een bus te stappen richting Paramaribo.”

Een ander gegeven is dat de staatsbussen ook niet veel personen kunnen vervoeren waardoor velen toch gedwongen zijn om in een particuliere bus te stappen. De oplossing volgens een vrouw uit Brownsweg is, dat de staatsbussen regelmatig moeten rijden en er meer bussen moeten worden ingezet om de particulieren te kunnen concurreren.

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: