Zwangere vrouwen moeten betalen voor ligdagkosten

Sinds recent moeten zwangere vrouwen die SZF verzekerd zijn, betalen voor ligdagkosten. Het ligdag tarief bedraagt SRD 200, ook wordt aangegeven dat men het bedrag kan declareren bij het SZF. Het is gebleken dat de ziekenhuisinstellingen al geruime tijd te kampen hebben met late stortingen vanuit het SZF. De samenleving vraagt zich af hoe erger het nog zal worden.

Een geïrriteerde burger zegt: “Zwangere vrouwen behoren tot een kwetsbare groep, onder de zwangeren bevinden zich vrouwen die er alleen voor staan. Die kunnen met moeite het hoofd boven water houden, velen zullen niet in staat zijn om de extra kosten te betalen. Worden ze dan aan hun lot overgelaten als ze dat geld niet hebben?” 

De burger vraagt zich af of de regering zo harteloos is geworden en geeft aan dat de regering dit probleem echt met spoed moet aanpakken, voordat het zo ver komt dat zwangeren met hun kind in hun buik sterven. “Weet de regering niet wat een zwangere vrouw allemaal tijdens de bevalling moet doorstaan? Heeft een moeder de regeringsleiders niet ter wereld gebracht? Veel zwangeren hebben niet eens idee of het goed gaat met hun baby. En waarom? Simpelweg omdat ze zolang op hun dokterskaart moeten wachten! Ze zijn niet in staat om te betalen voor reguliere controles bij de arts en ook kunnen zij het zich niet permitteren om voor labonderzoeken en echografie te betalen. En dan breekt je hart gewoon als je dit ziet, ze weten niet of hun kind gezond en wel is. Is gewoon verschrikkelijk dat ze nu ook voor ligdagkosten moeten betalen. Van waar gaan ze dat geld halen?”

De burger geeft verder aan dat babyspullen op dit moment al heel duur zijn en dat de ouders op zo’n manier extra in de kosten worden gejaagd. Ook is er geen garantie dat men hun geld terug zal krijgen. “Deze regering zit het volk alleen maar af te persen, de burgers worden alleen maar verarmd. Hoe moeten we verder in dit land?”

Een andere burger zegt: “De regering sprak over verlichting brengen, maar dit is echt geen verlichting. Gaan we nu echt zo met zwangere vrouwen om? De hele bevolking wordt gedrukt en verarmd. In elk land zou er sprake moeten zijn van een goede gezondheidszorg. Maar, in Suriname mag je gewoon sterven bij wijze van spreken, er is geen sprake van geen enkele tjee poti, no mercy.”

De burger geeft aan dat het volk diep teleurgesteld is in de regering. “We hebben al te doen met een pandemie, hoe erger moet het nog worden.” Ook geeft de burger aan dat de vrouwen om dit soort zaken straks ook zullen beginnen met abortus plegen. “Ik vind het triest dat de regering zo met het volk omgaat”, aldus de burger.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: