Staatsbusvervoer na twee weken nog niet hervat

Het staatsbusvervoer dat uitgaat van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) was tot en met dinsdagmiddag 27 juli nog steeds niet hervat. De bushouders verenigd in de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) die de verschillende busroutes in het gehele land voor de NVB onderhouden, hebben ruim twee weken geleden besloten te stoppen met rijden, omdat ze hun uitbetaling over de maand mei nog niet hadden ontvangen.

De bushouders zeggen dat ze gedwongen zijn tot deze stap, omdat ze met het oog op de verhoogde brandstofprijzen niet meer in staat zijn om het “tanken” voor te schieten. Ze gaan pas weer rijden als ze hun geld op hun rekening gestort krijgen. Tot dinsdagmiddag was zulks nog niet het geval.

Zo’n anderhalve week geleden deelde directeur Transport Estrea Noordzee van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) mee, dat de verwerking van de nodige financiële stukken reeds had plaatsgevonden en dat de overmaking van de financiële middelen een kwestie is van een dag of twee. Vorige week donderdag deed TCT-minister Albert Jubithana mededelingen ook in die richting, echter de bushouders hebben tot dinsdagmiddag nog geen geld gezien. Zo gauw het geld op hun bankrekening is bijgeschreven zeggen de bushouders per direct weer te zullen rijden voor de NVB.

Duizenden gedupeerden

Vele duizenden passagiers maken dagelijks gebruik van de zogeheten “lanti” bussen, omdat de tarieven veel lager liggen dan die van de zogeheten particuliere lijnbussen. Bij de particuliere lijnbushouders speelt immers ook nog de kwestie van verhoging van de bustarieven. De overheid (TCT) is al langer dan twee maanden bezig met overleg met de bustransportorganisaties, maar het besluit voor verhoogde bustarieven is tot nog toe uitgebleven.

Partijen zijn het met elkaar over eens dat de huidige bustarieven gelet op de wisselkoers en de verhoogde prijzen van brandstof niet meer reëel zijn. In de wandelgangen en op straat wordt reeds enige tijd gesproken van verhoging van de bustrarieven naar rond de SRD 10 of hoger. Omdat het maar te lang duurt voeren enkele bushouders eigendunkelijk deze tariefsverhoging door. Mopperende passagiers zeggen weinig hiertegen te kunnen doen vanwege hun afhankelijkheid van bustransport.  TCT heeft gewaarschuwd hiertegen te zullen optreden. Of er buschauffeurs beboet zijn geworden is echter niet bekend.

Afgaand op woorden van TCT-minister Jubithana lijkt de regering ervan bewust te zijn dat de bustarieven naar een meer marktconform niveau moeten worden bijgesteld, doch vindt tegelijkertijd ook dat deze draaglijk moet zijn voor de “portemonnee” van degenen die afhankelijk zijn van openbaar transport.  Het idee van de regering is om het systeem van subjectsubidie toe te passen. Vooral studenten en scholieren worden als belangrijkste doelgroepen gezien. Uitwerking van dit systeem schijnt nogal wat tijd in beslag te nemen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: