‘Internationale Dag voor het Behoud van het Mangrovebos’ herdacht

Sinds 2015 wordt op 26 juli de ‘Internationale Dag voor het Behoud van het Mangrovebos’ (International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem) gehouden. De pionier van het Mangrove project in Suriname, professor Sieuwnath Naipal, probeert met donaties en vrijwilligers dit ecosysteem te rehabiliteren. Hiervoor is veel geld en inspanning nodig. Namens Lionsclub Parwani heeft de Marketing & Communication chairperson Soebhas Loetawan water gedoneerd voor deze activiteit.

Naipal, hydroloog verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Paramaribo, heeft als doel om de oorspronkelijke natuurlijke kustbescherming in Suriname herstellen.

Door de steeds terugkerende kusterosie, is Suriname een deel van het mangrovebos kwijtgeraakt. In 2015 is Naipal begonnen met het aanplanten van jonge mangroveboompjes om de kust bij Weg naar Zee te redden. Mangroven zijn zeer belangrijk voor de biodiversiteit en kustbescherming.

Mangroven voorkomen erosie en beperken de impact van stormen. Mangrove ondersteunt een hoge biodiversiteit met een breed scala aan vogels, garnalen, vissen, zoogdieren, enzovoort die gedijen in de mangrove ecosystemen. Maar, dat is niet het enige, ze garanderen verder een goede waterkwaliteit door het water te zuiveren. Ook slaan ze CO2 op, beperken de impact van klimaatverandering en zorgen ook voor inkomsten voor onze lokale gemeenschappen.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: