Minister Ramdin bij CELAC: ‘Goodwill aanwezig, tijd voor concrete acties’

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft afgelopen weekend de 21e bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten toegesproken. De bewindsman benadrukte het belang van regionale coöperatie, verder onderstreept door de Covid-19 pandemie. Minister Ramdin stond ook stil bij het belang dat de Comunidad de Estados Latino Americanos y Caribeños (CELAC) speelt in de regio. De bijeenkomst werd zaterdag afgesloten in Mexico Stad, Mexico. Het doel van de bijeenkomst was om kwesties aan de orde te stellen ten gunste van regionale eenheid en om de Amerikaanse en Caribische dialoog te bevorderen. 

Goodwill aanwezig

Minister Ramdin sprak dank uit aan gastland Mexico en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador. Hij benadrukte, dat de goodwill in het blok aanwezig is en die nu gebruikt moet worden om concrete zaken te realiseren. 

Geboortedag Bolivar en samenwerking in Covid-tijd

‘Veel landen hebben miljarden dollars tot hun beschikking gehad om de pandemie het hoofd te bieden. Latijns-Amerikaanse landen hebben zo’n mogelijkheid niet. Er is dus een gemeenschappelijke regionale economische strategie nodig’, verklaarde de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard. Ondanks de moeilijkheden die het afgelopen jaar zijn ondervonden, hebben de CELAC-landen veel vooruitgang geboekt bij het samenvloeien van regelgeving op verschillende beleidsterreinen. Om deze reden, en dankzij samenwerkingsovereenkomsten, hebben tot nu toe 19 landen toegang gekregen tot miljoenen Covid-19-vaccins. De bijeenkomst zaterdag, viel samen met de 238e verjaardag van de geboorte van de onafhankelijkheidsstrijder Simon Bolivar.

Oorsprong CELAC

De CELAC is een regionaal blok van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten, en vloeide voort tijdens de Rio Group-Caribbean Community Unity Summit. Het werd opgericht op 3 december 2011 in Caracas, Venezuela, met de ondertekening van de Verklaring van Caracas. Het bestaat uit 32 soevereine landen in Amerika. CELAC is een voorbeeld van het lang streven naar diepere integratie in Latijns-Amerika en opgericht om de Latijns-Amerikaanse integratie te verdiepen en door sommigen om de aanzienlijke invloed van de Verenigde Staten op de politiek en economie van Latijns-Amerika te verminderen. Het wordt gezien als een alternatief voor de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), het regionale orgaan dat oorspronkelijk werd opgericht door de Verenigde Staten en 21 andere Latijns-Amerikaanse landen als tegenmaatregel tegen mogelijke Sovjet-invloed in de regio.

CELAC is de opvolger van de Rio Group en de Latin American and Caribbean Summit on Integration and Development (CALC). In juli 2010 selecteerde CELACde toenmalige president van Venezuela Hugo Chávez en de toenmalige president van Chili Sebastián Piñera, als medevoorzitters van het forum om statuten voor de organisatie op te stellen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: