Gevangenisrellen in Ecuador: 21 doden

Bij rellen in twee gevangenissen in Ecuador zijn ten minste 21 gevangenen omgekomen, zeiden de autoriteiten donderdag terwijl het land worstelde met zijn tweede golf van dodelijk gevangenisgeweld dit jaar.

Nog eens 50 mensen raakten gewond, waaronder enkele politieagenten. Elite-politie-eenheden hebben woensdag de controle over de twee gevangenissen herwonnen, één in de zuidwestelijke provincie Guayas en de andere in de centrale Andes-provincie Cotopaxi, zei het beheersorgaan van de SNAI-gevangenissen in een verklaring.

Het gevangenissysteem van Ecuador heeft ongeveer 60 faciliteiten die zijn ontworpen voor 29.000 gevangenen, maar wordt geplaagd door overbevolking en personeelstekorten. Ongeveer 38.000 gedetineerden worden bewaakt door 1.500 bewakers, een tekort van ongeveer 2.500, volgens experts.

De mensenrechten ombudsman van Ecuador zegt dat er in 2020 ,103 moorden waren in de gevangenissen van Ecuador.

Sinds het begin van de coronaviruspandemie heeft Ecuador alternatieve straffen gebruikt voor kleine vergrijpen als middel om de gevangenispopulatie te verlichten, waardoor de overbevolking van 42 procent is teruggebracht tot 30 procent.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: