Minister Ramdin deze maand naar Washington, Mexico Stad, Miami en Trinidad & Tobago

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft deze maand een druk reisprogramma dat hem achtereenvolgens voert naar Washington, Mexico Stad, Miami en Triniad & Toibago.

De bewindsman is vrijdagochtend 16 juli naar het buitenland vertrokken om deel te nemen aan een reeks van bilaterale en multilaterale ontmoetingen, zo meldt het ministerie.

De eerste ontmoetingen zullen komende week plaatsvinden in Washington DC met de het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten. Aan deze ontmoetingen zal ook minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie deelnemen.

Gedurende zijn verblijf in Washington DC, zal minister Ramdin ook deelnemen aan de virtuele 7e Ministeriële CARICOM–Japan vergadering op 20 juli. Hij zal de vergadering toespreken op het thema ‘Financing for Development’. Het beschikbaar hebben van voldoende ontwikkelingskapitaal voor de minder ontwikkelde landen is van groot belang in het kader van de heropstart van de zwaar geteisterde economieën vanwege de Covid-19-pandemie, maar ook vanwege de effecten van klimaatverandering, alsook de hoge schulden niveaus in vele landen.

Op 23 juli reist Ramdin door naar Mexico Stad om deel te nemen aan de 21e Vergadering van Buitenlandse Ministers van ‘The Community of Latin America and Caribbean States’ (CELAC). Deze bijeenkomst wordt gehouden binnen het kader van de 238e geboortedag van Simón Bolivar ‘El Libertador’ en biedt een platform om recente ontwikkelingen in de regio te bespreken, collectieve oplossingen te bespreken en bilaterale ontmoetingen te houden.

Voor Suriname zijn ook besprekingen met Mexico, Panama, Costa Rica en Colombia tijdens deze meeting ingepland. Met Mexico worden mogelijkheden bekeken op het gebied van Business and Investments, waarna er een Memorandum of Understanding (MoU) wordt getekend voor ‘the Establishment of a Mechanism of Consultations on Matters of Common Interests’. Deze MoU wordt getekend met de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard Casaubon. De bijeenkomst van minister Ramdin met zijn ambtgenoot van Panama, Erika Mouynes, geeft verder invulling aan de bilaterale relatie door het ondertekenen van de Visumafschaffingsovereenkomst voor houders van diplomatieke-, dienst- en nationale paspoorten.

Aan ambtgenoten van Costa Rica, Colombia en andere collega’s zal naast verdere verdieping van de relatie, ondersteuning worden gevraagd voor de kandidatuur van rechter Maytrie Kuldip Singh bij het Inter-American Court of Human Rights (IACHR). Er zijn 6 vacante posities en de verkiezingen worden gehouden tijdens de algemene vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in november.

Caricom-ministers zullen van de gelegenheid gebruik maken om in-persoon consultatie te hebben over verschillende hete hangijzers in de regio, inclusief de situatie in Haïti, Covid-19 en de aanstaande klimaattop in Glasgow, Schotland. 

Op de terugweg ontmoet minister Ramdin op 26 juli in Miami de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken Hugh Hilton Todd en delegatie, om voorbereidingen te treffen voor de Presidentiële Summit die midden augustus zal plaatsvinden in Guyana. Deze bijeenkomst is een verdere verdieping van het Suriname-Guyana Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform.

Op 28 en 29 juli aanstaande brengt Ramdin een officieel werkbezoek aan Trinidad & Tobago, waar bilaterale gesprekken met verschillende ministers op de agenda staan, onder andere de ministers van Buitenlandse Zaken en Handel en Energie. Een delegatie van de SLM en van Staatsolie zal deel uitmaken van de delegatie naar Trinidad & Tobago. Minister Albert Ramdin keert 30 juli terug in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: