Prijzen van goederen en diensten in Sipaliwini schrikbarend gestegen

Vanwege het loslaten van de koers en de financiële crisis die er nu heerst zijn de prijzen van goederen en diensten gestegen in het land. In het binnenland was het altijd zo, dat goederen en diensten duurder waren dan in het kustgebied. Het is nu extra zwaar voor de binnenlandbewoners. 

In gesprek met Dagblad Suriname geven enkele  binnenlandbewoners een reactie. Een enkele rit naar de dorpen aan de Pikin Rio, dat is het bestuursressort Boven Suriname, kost een vrouw met kind en vracht al SRD 1.000. De busrit van Paramaribo naar Atjoni kost SRD 200. Er wordt ook betaald voor vracht, aan de hand van de hoeveelheid die iemand heeft. Met de boot is het SRD 250 exclusief vracht.

In dit gebied kost een zak rijst van 25 kilo al gauw SRD 350, een liter spijsolie SRD 70. Een  liter brandstof kost op Atjoni SRD 20 voor diesel en SRD 30 voor gasoline. 

In het Boven Marowijne, Tapanahoni- en Lawagebied is de situatie niet anders, duurder zelfs, zegt een man uit Langatabiki. Een zak rijst kost ongeveer SRD 350 in het Paamakka gebied. In het Tapanahoni- en Lawagebied kost een gasbom SRD 250, rijst SRD 600, spijsolie SRD 80 en een 1 kilo suiker SRD 25. Een fles Parbo Djogo kost SRD 100. 

‘De vraag is of wij in staat zijn dit te overleven’, vraagt een bewoner uit het gebied zich af. De prijs voor vracht met de boot naar het Tapanahoni- en Lawagebied wordt aan de hand van het gewicht bepaald. Omdat de mensen niet vaak in de stad komen nemen ze behoorlijk wat vracht mee als ze eenmaal in de stad zijn en terug moeten keren. Je kan al gauw SRD 1.000 neertellen voor vracht alleen.

Binnenlandse vluchten voor regulier passagiersverkeer zijn nu niet toegestaan, maar voor cargo wel. Vracht sturen met het vliegtuig naar Langatabiki en Gakaba kost SRD 35 per kilo en Godo Olo SRD 30 per kilo. 

De mensen in het binnenland zijn overgeleverd aan de willekeur van de personen die goederen en diensten aanbieden. ‘Het loopt de spuigaten uit’, klaagt een man. De controle vanuit de overheid moet nu echt worden opgevoerd. Voorkomen moet worden dat de binnenlandbewoners overvraagd worden. 

VP

error: Kopiëren mag niet!