China’s rivaal van Boeing en Airbus nadert commerciële dienst

Na meer dan een decennium in ontwikkeling en $ 72 miljard aan staatssteun, nadert China’s eerste passagiersvliegtuig, de Comac C919 met één gangpad, de goedkeuring om commerciële vluchten te starten.

Comac is in 2008 voortgekomen uit de Chinese militaire luchtvaartindustrie en heeft bijna 1.000 bestellingen en opties voor het vliegtuig aangekondigd, voornamelijk van binnenlandse klanten. Volgens de Financial Times zal de eerste levering aan China Eastern Airlines eind dit jaar plaatsvinden.

De C919 is geen partij in brandstofefficiëntie of bereik voor de nieuwste versies van de Airbus A320 of Boeing’s 737-familie. Maar de grote zorg voor de westerse groepen is dat toekomstige iteraties een grote deuk kunnen veroorzaken in bestellingen uit China.

Het land ligt op koers om de grootste luchtvaartmarkt ter wereld te worden. Boeing voorspelt dat de luchtvaartmaatschappijen van het land de komende 20 jaar in totaal 8.600 nieuwe vliegtuigen zullen aanschaffen.

error: Kopiëren mag niet!