Uit het Dagboek van een consument

“Suriname wordt niet door de regering, maar door kapitaalkrachtigen gestuurd”

‘Tot mijn schrik moest in eind juli SRD 600 neertellen voor vaste kosten van mijn huistelefoon en internetaansluiting. Dat is SRD 100 meer dan de maand daarvoor. De stijging met 20% wordt geweten aan het flexibele wisselkoerssysteem.’

Public relations 

‘Er wordt niet eens de moeite genomen om prijsstijgingen vooraf bekend te maken aan de klant. Ik werd aan de kassa met de verhoging geconfronteerd. De voorwaarden van dienstverlening worden eenzijdig en stilzwijgend aangepast. Tegenwoordig hoor je als je naar 108 belt het antwoordapparaat niet meer zeggen, dat de wachttijd niet in rekening wordt gebracht. Moet ik daaruit begrijpen, dat er nu wel moet worden betaald? Wij worden van alle kanten uitgeknepen.’

Bedrieglijk woordgebruik

‘Mij is voorspeld, dat telecommunicatie de komende tijd nog duurder zal worden vanwege het feit, dat de telefoon en andere tarieven worden berekend volgens de schommelende valutakoers. Het woord schommelen wordt verkeerd en bedrieglijk toepast, want er is geen sprake van getallen en aantallen die zich bewegen om een gemiddelde. De koersen blijven stijgen.’

Maximaal profijt

‘Er wordt door de dienstverleners maximaal profijt getrokken van het nu geldende wisselkoerssysteem. Bij prijsbepaling hanteert vrijwel niemand het minimum. Iedereen leunt aan de bovengrens van de maximaal toegestane marge. Zo wordt de koers systematisch opgedreven.’

Moordende werking op consumenten

‘Staatsbedrijven, banken, financiële instellingen en het bedrijfsleven, profiteren van hartenlust van het flexibele wisselkoerssysteem. De flexibele wisselkoersen die door de regering zijn ingesteld voor de Amerikaanse dollar en de Euro werkt moordend op de consument. De prijzen vliegen de pan uit. Importeurs, handelaren, dienstverleners hebben er geen last van. Zij hoeven de prijzen maar op te schroeven.’

Heerschappij van kapitaalbezitters

‘Het bedrijfsleven bepaalt met de regelmaat van de klok eenzijdig berekende prijsverhogingen. Het systeem stelt ondernemers in staat om zich onderling beter te kunnen afstemmen. Daar de vraag en aanbod van vreemde valuta voor een groot deel wordt heerst door ondernemers, hebben zij het voor het zeggen. De regering heeft geen poot om op te staan. Het is duidelijk dat Suriname niet door de regering, maar door kapitaalbezitters gestuurd wordt.’

HD

error: Kopiëren mag niet!