Europese Hof opent deur voor verplichte vaccinatie

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft beslist, dat landen hun burgers kunnen verplichten zich te laten vaccineren. Het een en ander moet beoordeeld worden aan de hand van de situatie, zoals tijdens de corona pandemie, die er om vraagt om burgers te beschermen. 

Het Hof in Straatsburg erkent dat mensen in principe recht hebben op respect voor privé-, familie- en gezinsleven, maar landen hebben veel ruimte om te beoordelen of het nodig is om dat recht op dit punt wat in te perken. Deze uitspraak is belangrijk voor de inentingscampagne tegen het coronavirus, waarbij op de minder bedreigde groepen een beroep wordt gedaan zich te vaccineren om zo kwetsbaren te beschermen.

‘Medische apartheid

Microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard vindt dat mensen niet verplicht kunnen worden om gevaccineerd te worden. ‘Je moet mensen in hun grondwettelijk recht laten.’ Hij noemt het “absurd” dat mensen voor een terrasbezoek een vaccinatiebewijs moeten tonen. ‘Mensen worden op die manier in een hoek gedrukt.’ Stutgard is erop tegen dat niet gevaccineerden gediscrimineerd worden. Dat zou volgens hem “medische apartheid” zijn. 

Een jurist merkt desgevraagd op, dat de Surinaamse overheid in het kader van de algemene veiligheid weliswaar regels kan stellen die vaccinatie voor toegang tot bepaalde plaatsen kan reguleren. Het algemeen belang prevaleert boven het privé belang. Hierover zijn de meningen nog altijd zeer verdeeld, blijkens reacties vanuit de gemeenschap.

RB

error: Kopiëren mag niet!