Cuba opgeschrikt door ongebruikelijke protesten tegen regering.

In verschillende steden in Cuba zijn zondag spontaan protesten uitgebroken. De manifestanten hekelen onder meer de economische malaise in het land en scanderen leuzen zoals “Weg met de dictatuur” en “Dat ze hun boeltje pakken”. Dat op zulke schaal demonstraties ontstaan is erg ongebruikelijk in het communistische Cuba.

Volgens de website Inventario ging het alles samen om een veertigtal manifestaties zondag, verspreid over het hele grondgebied.

De Cubaanse regering reageert strijdvaardig op de protest. “We zullen de Cubaanse revolutie verdedigen ten koste van alles!” schreef viceminister van Buitenlandse Zaken, Gerardo Peñalver, op Twitter.

Washington heeft Cuba er zondag voor gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen de duizenden demonstranten. “De Verenigde Staten steunen de vrijheid van meningsuiting en van vereniging in Cuba, en zullen elke daad van geweld (…) ten aanzien van vreedzame demonstranten die hun universele rechten uitoefenen ten zeerste veroordelen”, verklaarde Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, op Twitter.

Cuba maakt momenteel de ergste economische crisis in 30 jaar door, onder meer als gevolg van de coronapandemie.

Ook in suriname hebben cubanen geprotesteerd bij de cubaanse ambassade.

error: Kopiëren mag niet!