Italië Europees kampioen voetbal op Wembley na verlenging en strafschoppen

Italië is zondagavond 11 juli in het Londense Wembley stadion Europees kampioen voetbal geworden na verlenging en een strafschoppenserie tegen Engeland. Beide teams gingen met een 1-1 stand de verlenging in en het bleef na 120 minuten 1-1. 

Vijftien jaar na het winnen van de wereldtitel heeft coach Roberto Mancini zijn team naar een nieuwe climax in de historie van het Italiaanse voetbal gebracht. En een nieuw strafschoppentrauma voor bondscoach Gareth Southgate werd geboren.

Luke Shaw produceerde de snelste goal ooit in een EK-finale. Na twee minuten schoot hij de bal al achter keeper Gianluigi Donnarumma.

Na de eerste helft nam de druk fors toe. De Engelse doelman Jordan Lee Pickford kwam handen en voeten te kort om alles te keren. Met een geweldige redding, het handje bij de inzet van Federico Chiesa, hield hij het doel nog schoon.

Bij de zoveelste corner ging het mis. Via zijn hand en de paal kwam de bal voor de voeten van Leonardo Bonucci, die de 1-1 in het net schoot.

In de strafschoppenreeks miste Andrea Belotti, maar daarna schoten Marcus Rashford, die een mooi kunstje wilde flikken maar op de linker paal schoot, en Jadon Sancho ook niet raak. Jorginho en Italië stonden op matchpoint, maar hij miste. Toen Buyako Saka ook niet raak schoot, was Italië Europees kampioen.

error: Kopiëren mag niet!