Djokovic wint voor 6e keer Wimbledon en evenaart met 20 Grand Slam-titels Federer en Nadal

Novak Djokovic had zondagmiddag 11 juli in Londen zijn handen vol aan de Italiaan Matteo Berrettini, maar uiteindelijk bleek de Servische nummer één van de wereld te sterk voor de Italiaan: 3-1 (6-7, 6,4, 6-4, 6-3).

Met zijn zesde zege op Wimbledon brengt Djokovic zijn totaal op 20 Grand Slam-titels. En daarmee staat hij naast recordhouders Roger Federer en Rafael Nadal.

Djokovic (34) had een slechte start met een dubbele fout, maar wist de eerste game toch binnen te halen. Bij een 2-1 voorsprong kreeg de Serviër zijn eerste kansen op de service van Berrettini (25) en daar profiteerde hij van: 3-1. 

Op 5-2 waren de setpunten niet besteed aan Djokovic en vervolgens knokte Berrettini zich terug tot 5-5. Beide spelers hielden vervolgens hun service, waardoor een tie-break noodzakelijk was. Op 4-6 sloeg de Italiaan met een ace toe op zijn eerste setpunt.

Djokovic bleek scherper in de tweede set en nam een 4-0 voorsprong. Net als in de eerste set draaide het spelbeeld en de Italiaan kwam terug tot 5-3. Djokovic gaf daarna drie setpunten weg op de service van Berrettini, maar de nummer 1 van de wereld liet greep op eigen service alsnog de set: 6-4.

In de derde set was een vroege breek genoeg voor Djokovic. Ook in set nummer drie voldeed één brake.

‘Het was een ongelooflijk gevoel om hier te staan, of eigenlijk meerdere gevoelens, misschien wel te veel om mee om te gaan’, zei Berrettini na zijn finale, die hem ruim één miljoen euro rijker maakte. ‘Maar, Djokovic was beter dan ik, hij verdient alle credits. Hopelijk is het niet de laatste keer dat ik hier sta. Het was geweldig, ik had niet op meer kunnen hopen. Nou ja, op een klein beetje meer dan misschien…’

‘Ik wil Matteo feliciteren met een geweldig optreden’, begon Djokovic. ‘Het was een heel lastige wedstrijd. Dit is voor hem pas het begin, daar ben ik van overtuigd. Voor mij was het winnen van Wimbledon mijn grootste droom als kind. Ik geniet hier enorm van, ongelooflijk dat ik hier voor de zesde keer win.’

‘Ik wil Rafa en Roger eren, ze zijn legendes, ze zijn de belangrijkste spelers waar ik tegen heb gespeeld. Zij zijn de reden waarom ik sta waar ik sta. Zij hebben mij laten zien wat ik moest doen om de top te bereiken. Het is een ongelooflijke reis geweest, die hier nog niet stopt.’

Djokovic won dit jaar de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Maar net zo makkelijk spreekt Djokovic al uit over een paar weken goud te willen winnen in Tokio, en daarna voor de US Open-titel te gaan.

error: Kopiëren mag niet!