Reactie BEP op brute moord op president van Haiti, Jovenel Moise

Haiti, een land met een bevolking van 11 miljoen zielen, de eerste zwarte republiek ter wereld (1803), eens de parel van de economie in de Caribbean, met onder andere agro-industrie en toerisme , is in de regeerperioden van de Duvaliers, (Francois Duvalier, alias Papa Doc, was president van 1957-1971. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Jean Claude, alias Baby Doc, die president was van 1971-1986), helaas verworden tot een dictatoriale staat. Met een ongekend  erbarmelijke financieel-ecònomìsche situatie. 

Wijd en zijd is nog heel goed bekend, dat in deze periode het schrikbewind van het onderdrukkings- en moordcommando “Tonton Macoute”, die Papa Doc in 1959 oprichtte, dagelijks aan de orde was. Voornamelijk om politieke moorden te plegen onder dat deel van de Haitiaanse bevolking, dat naar een democratisch geregeerde Haiti snakte. Dit streven van de meerderheid van het Haitiaanse volk, is met het verjagen van de Duvalier dynastie, voor een belangrijk deel gèrealiseerd. Want vanaf dat moment konden er op democratische wijze verkiezingen plaatsvinden in Haiti voor een democratisch bestuur van het land.

Dit heeft mogelijk gemaakt dat ook de jonge politicus Jovenel Moise tot president van Haiti kon worden gekozen voor een zittingstermijn van vijf jaar. Er was weliswaar een dispuut gaande tussen de doodgeschoten president en de oppositie over  het aflopen van de zittingsduur van president Moïse. Ook waren er de laatste tijd veel protestmanifestaties tegen zijn bewind dat beschuldigd werd van corruptie.

Maar, de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek, BEP, een sociaal-democratische politieke partij van Suriname, betreurt ten zeerste dat anti-democratische krachten gemeend hebben te moeten ingrijpen in het democratische proces in Haiti. Hetwelk geresulteerd heeft in de brute moord op president Moise.

De BEP wenst te benadrukken, dat zij deze moord kwalificeert als een doelbewuste aanval op de democratie in Haiti, hetgeen onacceptabel is. De partij condoleert het Haitiaanse volk met de gruwelijke moord op president Moise.

De partij moedigt het Haitiaanse volk  aan, om onverschrokken voort te gaan op de weg van het in gang gezette democratiseringsproces in Haiti. 

BEP Media Commissie

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: