Wateroverlast teistert Trio-dorp Pelelu Tepu

Door de zware regenval van de afgelopen dagen is de Tapanahonirivier bij het Trio-dorp Pelelu Tepu buiten haar oevers getreden. Hierdoor zijn woningen, kostgronden en het vliegveld van het dorp in Zuid-Suriname onder water gelopen. Dit meldt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS, op social media. Het is eerder niet voorgekomen dat zoveel water de gemeenschap teistert. 

Dorpelingen hebben dringend hulp nodig in de vorm van onder andere voedselpakketten en drinkwater. Door het overtollig water in het bos, kan er voorlopig niet gejaagd worden.

Districtscommissaris Frits Dinge van Sipaliwini was vooralsnog donderdag niet bereikbaar voor een reactie. Ook de VIDS was niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie.

Pelelu Tepu is een klein inheems dorp in het zuiden van Suriname, in het district Sipaliwini. In de volksmond spreekt men meestal kortweg van Tepu, wat rots betekent in de taal van de Trio-inheemsen. 

Het dorp ligt aan een bocht van de Tapanahonirivier en werd net als Alalapadu (aan de Coeroeniekreek) in de jaren ‘60 gesticht door christelijke missionarissen om de Trio-inheemsen, die als nomaden in de omgeving leefden, in een vaste verblijfplaats onder te brengen. Tegenwoordig woont er ook een klein aantal Wayana- en Akuriyo-inheemsen. In de buurt van het dorp bevindt zich de Tepoe Airstrip met een verbinding naar Zorg en Hoop Airport.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: