Guyana en Frankrijk verstevigen onderlinge relatie

De Guyanese premierMark Phillips prees donderdag 8 juli de relatie tussen Guyana en Frankrijk, tijdens een bezoek van de in Paramaribo zetelende Franse ambassadeur Antoine Joly. Dit meldt het Guyanese ministerie van Publieke Informatie.

De twee functionarissen ontmoetten elkaar tijdens een receptie in Cara Lodge in Georgetown ter ere van de aanstaande Franse nationale feestdag (Bastille-dag), die formeel wordt gevierd op 14 juli.

Tijdens zijn opmerkingen zei de premier, dat het absoluut noodzakelijk is dat beide landen hun gevestigde relatie blijven omarmen en ontwikkelen, via veel gedeelde gebieden van wederzijds belang.

‘Terwijl we de nationale feestdag van uw land vieren, is het passend dat Guyana en Frankrijk zich opnieuw inzetten om samen te werken voor het welzijn en de welvaart van onze volkeren.’ Hij gaf aan dat de twee landen zouden kunnen samenwerken op het gebied van ICT, landbouw, mijnbouw, waterkrachtelektriciteit en op ‘doelstellingen van duurzame ontwikkeling en ontwikkeling van schone hernieuwbare energie’.

De hoge regeringsfunctionaris merkte op dat hij ook uitkijkt naar de versterkte samenwerking op het gebied van veiligheid. ‘De recente ondertekening van de intentieverklaring voor samenwerking op het gebied van defensie zal een impuls geven aan een versterkte veiligheidssamenwerking.’

Het Franse leger nam onlangs deel aan Operations Tradewinds 2021; een multilaterale militaire oefening die vorige maand in Guyana werd gehouden.

Ambassadeur Joly sprak ook over partnerschappen en wees erop dat aangezien Frankrijk via Frans-Guyana het Guyana-schild deelt met Guyana, er veel gebieden van wederzijdse belangen zijn.

‘De wens van Frans-Guyana om meer aanwezig en betrokken te zijn in de regio zal niet ten koste gaan van uw andere strategische partners, maar complementair op basis van onze comparatieve voordelen, we zijn buren die worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen, we delen het Guyana-schild en net als jij waarderen we het en willen we het beschermen.’

Guyana en Frankrijk gingen op 22 juni 1967 diplomatieke betrekkingen aan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: