Is het dwang of is het angst?

Sinds de uitbraak van de Covid-pandemie hebben wij gezien dat de farmaceutische industrie in een vrij hoog tempo over ging tot het ontwikkelen van een vaccin ter bestrijding van het Covid-19 virus. Uit literatuur is echter bekend, dat het 5 tot 10 jaar duurt voor een vaccin goed ontwikkeld en getest kan worden. Bij het Covid-vaccin is dat in minder dan een jaar tijd gebeurd. Van de vaccins die men beweert ontwikkeld te hebben is nog geen van ze 100 procent beschermend werkzaam ofwel effectief. Vooralsnog is ook niet duidelijk hoe lang ze werken. De data die uitkomen blijken steeds te wijzigen. 


De farmaceutische industrie is een miljarden business. Ook niet  ongebruikelijk, dat ze allemaal miljoenen in hun marketing en public relations investeren om de wereld te overtuigen van de effectiviteit hun product. Ook wordt onzichtbaar geïnvesteerd om beïnvloedend te werken met zogenaamd belangrijke mensen waardoor de concurrenten minder goed in beeld komen. Het gaat overigens om miljarden.


India

Ons land heeft sinds de uitbraak medio maart 2020 als eerste een donatie (gratis) ontvangen van India. India heeft dat gedaan aan verschillende landen op basis van haar humanitaire filosofie. Wij ontvingen het vaccin AstraZeneca. India wist toen zelf niet, dat zij als land ook zwaar geraakt zoud worden en een tekort zoud krijgen van het eigen vaccin geproduceerd in hun land.

Deze gift werd in ontvangst genomen door de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin.


Nederland

Vanwege de historische relatie met Nederland heeft zij ook gezegd ons land te voorzien van 750.000 stuks AstraZeneca-vaccin. Wij hebben reeds duizenden vaccins ontvangen waardoor de vaccinatiecampagne op volle toeren is gebracht. Ook deze grote donatie (gratis dus) van Nederland werd in ontvangst genomen door minister Amar Ramadhin.


Opmerkelijk opvallend

China waarvan tot nog toe het vermoeden bestaat dat de virusuitbraak daar is begonnen, heeft ook eigen vaccins ontwikkeld. Vanwege de goede relatie met ons land heeft zij ook onlangs een donatie (gratis) gedaan van 100.000 vaccins. Zeer opvallend bij deze is, dat voor deze ontvangst, vergeleken met die van de landen Nederland en India, president Santokhi gemeend heeft een plechtige ceremonie te houden op presidentieel niveau, welke hij niet heeft gedaan voor de landen India en Nederland. Vanwaar deze verschillende houdingen naar landen met dezelfde waarde en ook zelfs met meerwaarde naar ons land en volk. Het vermoeden bestaat dat deze is afgedwongen door de Chinese ambassade om het op hoger niveau te doen, daar voor China een ceremonie op ministerieel niveau te laag zou zijn. President Santokhi had ook mogelijk weinig keus, gezien de grote invloed in eigen land van de “nieuwe” Chinese gemeenschap in al haar facetten in de Surinaamse maatschappij.

Er is geen enkele andere minderheidsgroep die alles gedaan kan krijgen van alle politieke partijen en regeringen.

Ons land heeft een schuld van ruim US$ 500 miljoen aan China, dat Suriname nu niet terug kan betalen. Gelet hierop, heeft Santokhi geen keus dan op zijn “knieën” te gaan voor de grote invloedrijke mogendheid China. Ook moet dit gezien worden tegen het licht dat Santokhi China wil gaan bezoeken als president in de toekomst.


India is geen land dat dwingend is in haar filosofie naar de wereld, ten opzichte china.

China wil de wereld overheersen middels haar leen kapitaal model aan arme landen, waardoor die arme landen het bezit worden van het land China. Hun schuldenlast wordt vergroot. Hun uitgangspunt is, zonder shot uit een vuurwapen te lossen kunnen wij ook overheersen.

Nederland zal ook niet gevraagd zijn, daar het nieuwe Nederland nuchter in denken is en ook niet dwingend.

Een en ander betekent geenszins, dat Suriname niet dankbaar is voor de Chinese gift, maar het kon in alle bescheidenheid gebeuren zoals India en Nederland dat hebben gedaan.


Wel droevig is het, dat de president de landen niet op hetzelfde niveau heeft behandeld op basis van hun humanitaire giften aan het volk van Suriname.

Iwan Y.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: